Velencei mester restaurálja Mátyást

2009.10.06. 11:56
A román és a magyar állam által közösen restaurálandó emlékműről azután robbant ki vita, hogy megkérdőjelezték a kivitelező által alkalmazott szakemberek képesítését.

A román és a magyar szakemberek között megállapodás született a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása ügyében azt követően, hogy a felek a munkálatokat előkészítő műszaki ütemtervet dolgoztak ki a helyszínen, adta hírül a Krónika című napilap.

Szakképesítés nélküli restaurátor

A román és a magyar állam által közösen restaurálandó emlékmű kapcsán azt követően robbant ki vita, hogy többen is megkérdőjelezték a kivitelező által alkalmazott szakemberek megfelelő képesítését.

A megbeszélések során kiderült, Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész – aki részt vett a restaurálási terv kidolgozásában is – elvileg már megállapodott a szebeni kivitelezővel arról, ő végzi a bronzfelújítási munkálatokat.

A lap értesülései szerint társfinanszírozói minőségükben a magyarországi illetékesek erőteljes nyomást gyakoroltak a Concefára, hogy megfelelő minősítéssel rendelkező szakemberre bízzák a bronzfelújítást, hiszen az általa korábban felkért Ioan Candeának nincs minisztériumi restaurátori jogosítványa.

Velencei megoldás

"Kompromisszumos béke született a felek között, havonta egyeztetünk, és közösen hozunk döntéseket a teendőkről" – nyilatkozott a lapnak Kolozsi Tibor, akit Mezős Tamás KÖH-elnök felkért arra, hogy konzultáljon magyarországi szakértővel is a restaurálás kapcsán.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke olyan velencei bronzrestaurátort kíván Kolozsvárra hívni, aki már dolgozott a Fadrusz-alkotáshoz hasonló méretű szobron.

Mezős Tamás – aki a Krónika szerint a restaurálási munka felpörgetése érdekében a következőkben havonta ellátogat a városba – a lap kérdésére elmondta: fontosnak tartja, hogy sikerült lezárni a restaurálással kapcsolatos vitát, és elindulhat a munka, így legkésőbb jövő év júliusáig befejeződik a szoborcsoport teljes felújítása.