Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kedvezőbben támogathatóak az előadóművészetek

2009.11.16. 14:29
Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyó határozata után november 12-én hatályba léptek az előadóművészeti törvény adókedvezményekre vonatkozó rendelkezései.

Az előadóművészeti szervezetek finanszírozásáról és sajátos munkajogi szabályozásáról szóló 2008. évi XCIC. törvény 48. paragrafusa az EB október 28-iki határozatának megfelelően módosítja a társasági adóról és osztalékadóról szóló  törvényt.

A kulturális tárca reméli, hogy a módosítás jelentősen megkönnyíti majd támogatók bevonását az előadóművészeti szervezetek finanszírozásába. A támogatási program egyaránt kedvező a támogatást nyújtó cégek és a nyilvántartásba vett színházak, zenekarok, táncegyüttesek részére.

A társaságiadó-kedvezmény igénybevételére az az adózó jogosult, aki a Film- és Előadóművészeti Iroda által nyilvántartásba vett előadóművészeti szervezetet támogat visszafizetési kötelezettség nélkül, közérdekű célból.

A határozat szerint az előadóművészeti szervezeteket támogató adózó társaságok a támogatás mértékéig vehetik igénybe az adókedvezményt.

Az egy előadóművészeti szervezethez kapcsolódó, az adott évre kiadott, kedvezményre jogosító támogatási igazolások összértéke nem haladhatja meg az előadóművészeti szervezet adott évi jegybevételének 80 százalékát.