Közlemény

2009.11.22. 14:33

Az Index.hu 2007. november 20-án közzétett „Juszt titokban bevette Schmuckot” című cikkben annak valótlan állításával, hogy „A TV ügyvédje” című műsor szerkesztésében egy politikai-érdekvédelmi szervezet a Tisztelet Társasága vezető személyisége, Schmuck Andor ténylegesen részt venne, annak valótlan állításával, hogy ez a szervezet a műsort támogatná, azt a valós tényt, hogy egy kérdésben a nézőket arra hívták fel, kérdéseiket, észrevételeiket a Tisztelet Társasága elérhetőségére juttassák fel, olyan hamis színben való feltüntetésével, hogy a műsor rendszeresen a Tisztelet Társasága szolgáltatásait ajánlgatná, vagy ügyeit véden.

Azt a valós tényt, hogy 2003-as adásokban elkövetett szabálytalanságok miatt – amely „A TV ügyvédje” című műsorhoz is kapcsolódik – az ORTT 4 millió Ft bírsággal sújtotta az I.r. felperest, olyan hamis színben való feltüntetésével, hogy a jogsértő gyakorlata jelenben is folyna a műsorban, az Index megsértette Juszt László felperes jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

A bíróság megállapítja, hogy ugyanezen cikkben az Index azon valós tényeket, hogy Juszt László jó személyes kapcsolatot ápol Schmuck Andorral, illetve egy esetben másokkal együtt moderálta a Tisztelet Társasága nyilvános rendezvényét, olyan hamis színben tüntette fel, hogy Juszt László a 2006-os választások előtt szerepet vállalt a Tisztelet Társasága nevének bevezetésében, részére műsoridőt biztosított volna megsértette a MTV Zrt. jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

A bíróság megállapítja, hogy az Index azzal, hogy ugyanezen cikkben olyan hamis látszatot keltett, hogy a TV ügyvédje című műsor gyártása során a műsorban a jelenben is jogsértő gyakorlat folyna, megsértette a Baecon Kft. jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.