Feketén épül Európa Kulturális Fővárosa

2009.11.23. 10:31
Jelentős részben feketén épül Európa Kulturális Fővárosa, ez derül ki a munkaügyi felügyelőség eddigi vizsgálataiból, írta a Dunántúli Napló.

Az EKF-beruházásoknál ellenőrzött 99 munkáltató közül 59-nél találtak szabálytalanságot, a 385 ellenőrzött munkavállaló közül 219-nél nem volt rendben valami.

Az ellenőrzések szerint 140 embert foglalkoztattak feketén, 22-en a fizetésüket sem kapták meg. A megrendelők csak a fővállalkozókkal állnak kapcsolatban, ám alattuk még legalább két alvállalkozói szint van, amelyeknek a munkájára már kevésbé látnak rá.

A többszintes alvállalkozói rendszerben működő munkálatokról megkérdezték a munkaügyi felügyelőség regionális igazgatóját, Papp Gábort, aki határozottan kijelentette, a jövő évi kulturális főváros fele részben gyakorlatilag feketén épül. A munkaügyi felügyelőség bármikor ellenőrzött, mindig talált feketemunkást.

A munkások 380 forintos órabérért dolgoznak, napi 9 órát, egy héten hat napot. Alkalmi könyvvel foglalkoztatják őket, amikben napi 2800 forint bér szerepel, de így a szabályok szerint csak havi 15 napot dolgozhatnának.