Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feketén épül Európa Kulturális Fővárosa

2009.11.23. 10:31
Jelentős részben feketén épül Európa Kulturális Fővárosa, ez derül ki a munkaügyi felügyelőség eddigi vizsgálataiból, írta a Dunántúli Napló.

Az EKF-beruházásoknál ellenőrzött 99 munkáltató közül 59-nél találtak szabálytalanságot, a 385 ellenőrzött munkavállaló közül 219-nél nem volt rendben valami.

Az ellenőrzések szerint 140 embert foglalkoztattak feketén, 22-en a fizetésüket sem kapták meg. A megrendelők csak a fővállalkozókkal állnak kapcsolatban, ám alattuk még legalább két alvállalkozói szint van, amelyeknek a munkájára már kevésbé látnak rá.

A többszintes alvállalkozói rendszerben működő munkálatokról megkérdezték a munkaügyi felügyelőség regionális igazgatóját, Papp Gábort, aki határozottan kijelentette, a jövő évi kulturális főváros fele részben gyakorlatilag feketén épül. A munkaügyi felügyelőség bármikor ellenőrzött, mindig talált feketemunkást.

A munkások 380 forintos órabérért dolgoznak, napi 9 órát, egy héten hat napot. Alkalmi könyvvel foglalkoztatják őket, amikben napi 2800 forint bér szerepel, de így a szabályok szerint csak havi 15 napot dolgozhatnának.