Hétfőn viszik házi őrizetbe Polanskit

2009.11.28. 15:54 Módosítva: 2009.11.28. 16:14
A filmrendező 4 és fél millió svájci frankos (800 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetben várhatja a kiadatásáról szóló döntést.

Biztonságtechnikai szakemberek fésülték át szombaton Roman Polanski svájci faházát, hogy a filmrendező házi őrizete biztosítva legyen - közölték helyi illetékesek. A svájci média szerint hétfőn már át is viszik a nyaralóba egy Zürich közeli börtönből a filmrendezőt, akinek szerdán engedélyezte egy svájci bíróság, hogy 4 és fél millió svájci frankos (800 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetben várja a kiadatásáról szóló döntést.

Titkos küldetés

Szombat reggel egy terepjáró kanyarodott Roman Polanski svájci háza elé, majd a háromemeletes épületbe bement három férfi és egy nő, miután fényképeket készítettek kívülről. Az AP hírügynökség újságírója szerint csaknem egy órát töltöttek bent. Azt nem árulták el, hogy mit csináltak.

Tejút

Egy svájci bíróság szerdán engedélyezte, hogy 4,5 millió svájci frank (800 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedjék a filmrendezőt, és svájci otthonába szállítsák, ahol házi őrizetbe várhatja a kiadatásáról szóló döntést. Polanskinak a világ egyik legexkluzívabb síparadicsomának számító Gstaadban van egy 1,6 millió dollárt érő háza, amelyet Tejútnak is neveznek és gyönyörű a kilátás onnan a Svájci-Alpokra. A csendes települést kedvelik a hírességek és a királyi családok.

A házi őrizet része, hogy Polanskinak le kell adnia iratait az óvadék befizetése után, majd egy elektronikus, mozgásfigyelő karperecet is viselnie kell, amely jelez, ha a rendező elhagyná házát.

A svájci média szerint Polanskit valószínűleg hétfőn viszik svájci házába egy Zürich melletti börtönből. Az óvadék egyébként még nem érkezett meg pénteken a svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjének közlése szerint, ezért nem kerülhet az Oscar-díjas rendező hétfő előtt házi őrizetbe. A svájci igazságügy minisztérium egyébként csütörtökön bejelentette, hogy nem fellebbeznek Roman Polanski óvadék ellenében történő házi őrizetbe helyezése ellene.

Kiadják?

Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, amikor a városba érkezett egy filmes díjat átvenni. A filmrendező kiadatását Los Angeles-i ügyészek kérték, egy 13 éves lány megrontásával kapcsolatos per miatt. A svájci hatóság egyelőre vizsgálják, hogy kiadják-e a rendezőt az Egyesült Államoknak.


A rendező ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután Los Angelesben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt rendező bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. Polanski azóta nem lépett az ország területére.