Linz átadta a stafétabotot Pécsnek

2010.01.07. 21:43
Az ausztriai Linz csütörtökön átadta a stafétabotot Pécsnek, 2010 egyik kulturális fővárosának. Az eseményre az osztrák város nevére utalva egy Magyarországot formázó linzertortát is készítettek. Pécsnek az EKF-rendezvénysorozatban több mint negyven dél-dunántúli település lesz a partnere. A hivatalos megnyitót vasárnap tartják.

Átvette a stafétabotot az ausztriai Linztől csütörtökön Pécs, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik 2010-es birtokosa.

Pécs felkészülten néz a programsorozat kezdete elé, és mindent elkövet, hogy méltóképpen képviselje az európai hagyományokat és kultúrát, mondta Páva Zsolt polgármestere a bécsi magyar kulturális intézet épületében. Kiemelte, Pécs nemcsak az erős magyar kultúrát, de az erős közép-európai kultúrát is képviseli.

"A kulturális fővárosi cím meg tud változtatni egy várost. Ez történt Linz esetében is" - fogalmazott Gerda Forster, az osztrák város kulturális fejlesztési osztályának vezetője. Kifejtette, hogy a rendezvényeknek köszönhetően átalakult a felső-ausztriai tartományi székhelyről alkotott elképzelés, az egykori iparváros helyett egy nyitott, modern, kulturálisan sokszínű város képe alakult ki.

Gerda Forster arról is beszélt, hogy a városképet és a kulturális választékot gazdagítják az EKF-programokra felépített létesítmények, köztük a tartományi könyvtár új épülete és a Modern Művészetek Múzeuma. Kitért arra is, Linz modern művészetfelfogást próbált meg közvetíteni a látogatók felé, ennek köszönhetően a programok elérték azt a célt is, hogy a művészet passzív befogadója helyett a közönség aktív közreműködő legyen.

Szalay Tamás, a Pécs 2010 rendezvények kulturális igazgatója a programsorozat öt pillérét felsorolva arról beszélt, hogy Pécs a regionalizmus városa, kulturális kapuváros a Balkán felé, és jellemzője a multikulturalitás, a megújulás, emellett az élettel teli közterek városa is.

Az EKF-évhez kapcsolódó nagy beruházások közül a koncert- és konferenciaközpontot, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet emelte ki. Pécs regionális szerepére kitérve elmondta, hogy több mint negyven dél-dunántúli település a partnere Pécsnek az EKF-rendezvénysorozatban. A programok azonban ennél tágabb térséget ölelnek fel, a szervezők célja ugyanis az olaszországi Triesztig és a romániai Aradig terjedő kulturális térség kialakítása.

A beszédek után a stafétabot nemcsak jelképesen, de ténylegesen is átkerült Linztől és Pécshez. Igaz, rendhagyó módon - az osztrák város nevére utalva - egy Magyarországot formázó linzertorta képviselte azt.

Pécs a törökországi Isztambullal és a német Ruhr-vidékkel közösen tölti be 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF-rendezvények hivatalos megnyitóját vasárnap tartják Pécsen. Mint azt Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója korábban elmondta, egy év alatt egymillió látogatót várnak. Összesen 350 kulturális programmal számolnak Pécsen és a környező településeken, ezt csaknem 100 civil, és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.