Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszüntették a Sziget elleni pert

2010.01.07. 12:28 Módosítva: 2010-01-07 12:28:58
A bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát a perköltség megfizetésére kötelezte. Derce Tamás polgármester nyolc éve támadta a rendezvényt.

Megszüntette a másodfokon eljáró bíróság a IV. kerület által a Sziget fesztivál ellen indított pert - közölte Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke.

Hozzátette, újabb nekifutásra sem sikerült Derce Tamás újpesti polgármesternek beszüntetni a Szigetet. Közlése szerint a kerület vezetője 2002-ben indított támadást - birtokháborítás jogcímen - a fesztivál szervezői ellen.

Az akkori pert, melyet közigazgatási úton indított el, a polgármester első- és másodfokon is elvesztette. 2006-ban közvetlenül a bírósághoz fordult, kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket mindennemű program rendezésétől; ez a nemzetközi hírű fesztivál ellehetetlenítését jelentette volna.

A múlt év végén az elsőfokú bíróság a kerület korlátozásra vonatkozó keresetét elutasította. A két vizsgált év egyikében azonban a felperes által megjelölt ingatlanok közül kettő esetében - bár onnan konkrét panasz nem érkezett, s ezen ingatlanok vonatkozásában a bíróság nem hallgatott meg tanút és mérés sem történt -  megállapította a birtokháborítást. Miután mindkét fél fellebbezett, egy évvel később - 2009 decemberében - hozott végleges ítéletet az ügyben a másodfokú bíróság.

Indoklásában a Sziget fellebbezésében foglaltakkal értett egyet, miszerint a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű.

A másodfokú bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője azt közölte: csakúgy mint korábban - a pertől függetlenül -, mindent megtesznek a zajvédelem érdekében. Remélik, most már a polgármester is belátja, hogy a peres úton való ellehetetlenítésre való törekvése nem vezet eredményre és a 2002 óta kiadott adófizetői milliókat nem a perekre, hanem a kerület hasznára kellett volna költenie - tette hozzá.