Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újpest nem hagy fel a Sziget-támadással

2010.01.08. 12:40
A Legfelsőbb Bíróság elé viszi a Sziget-ügyet Újpest önkormányzata, derül ki a polgármester közleményéből. Gerendai Károly Sziget-főszervező szerint "mivel a kerület képtelen a valós problémáit kezelni, inkább látványos perekkel tereli el a figyelmet".

„Nem felel meg a valóságnak a Sziget Fesztivál szervezőinek állítása, miszerint Újpest önkormányzata az ellenük indított birtokvédelmi pert már első fokon elvesztette volna. A IV. és XV. Kerületi Bíróság az elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a fesztivál rendezői a 2007. évi rendezvényükkel birtokháborítást követtek el, és a jövőbeni jogsértés megakadályozása érdekében őket különböző intézkedések megtételére kötelezte” – írja Derce Tamás polgármester pénteki közleményében.

Mint ismeretes, a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság megszüntette a kerület által a Sziget ellen indított pert, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte.

Derce szerint a Fővárosi Bíróság az ügy érdemében nem hozott ítéletet, a pert eljárási okokra hivatkozva szüntette meg. A polgármester szerint a bíróság ráadásul elfogult is, mert a bírói fórum már évek óta részt vesz a fesztiválon, különböző programokat szervez. Ezért a Legfelsőbb Bíróságra viszik az ügyet.

A Sziget főszervezője szerint Derce Tamás nyolc éve folytat hadjáratot a fesztivál ellen. „Nyolc év alatt négy bírósági ítélet született – mondta Gerendai Károly. – Mivel a kerület képtelen a valós problémáit kezelni, inkább látványos perekkel tereli el a figyelmet” – tette hozzá, megjegyezve, elsőfokon két olyan, az önkormányzat birtokában lévő területre állapították meg a birtokháborítást, ahol hangerősségmérést valójában nem végeztek.

„A mérések nem az ingatlanokban, hanem egy közeli parkban történtek. A vizsgálatot megismételték a fesztivál után, és a zaj akkor is meghaladta a határértéket, azaz egyszerűen a forgalom hangos Újpesten” – mondta Gerendai.

A szervező megjegyezte, egyelőre nem készülnek újabb zajvédelmi beruházásokkal, mivel mostanra minden lehetséges vívmányt bevetettek. „Nemhogy a több kilométerre lévő Újpesten, de a néhány száz méterre fekvő kerületekben sem hallható a Sziget zaja éjszaka” – állította.