Nyomoznak a pécsi Expo Center-ügyben

2010.03.08. 12:09 Módosítva: 2010.03.08. 13:11
Páva Zsolt, fideszes polgármester feljelentést tett a három éve üresen álló pécsi Expo Center ügyében, amit a város legszomorúbb építkezésének nevezett.

A rendőrség elrendelte a nyomozást a 2,5 milliárd forintos pécsi Expo Center-beruházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rendőrségnek iratokat, dokumentumokat kell begyűjtenie, tanúkat meghallgatnia, így lehet teljes egészében tisztázni a feljelentésben szereplő állításokat.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere múlt hét kedden jelentette be: feljelentést tesz a 2006-ban átadott, évek óta üresen álló vásárközpont építési körülményeit vizsgáló eseti önkormányzati bizottság jelentése alapján.

"A polgármester úr személyéből eredően nem merült fel ellenállás"

A napokban nyilvánosságra került dokumentumban megnevezték az elhibázottnak tartott beruházás lehetséges felelőseit és büntetőeljárások indítását javasolta. Az 59 oldalas jelentés Toller Lászlót, Pécs volt szocialista polgármesterét, Kelemen Lászlót, a városi vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építészt és Kukai Tibort név szerint is említi.

A pécsi EXPO Center beruházásáról Toller László akkori polgármester és belső kabinetje szűk körben döntött, a beruházásról nem volt szavazás a városi közgyűlésben. Az EXPO Center ügyeinek feltárására létrehozott vizsgálóbizottság jelentése szerint magáról a beruházásról még csak az MSZP frakciójában sem döntöttek, "csak a látványterveket látták", de "a polgármester úr személyéből eredően nem merült fel ellenállás".

Az EXPO Centerről a vizsgálóbizottság megállapításai szerint négy személy, Toller László, Kukai Zoltán, Bachman Zoltán és Kelemen László hozta a döntéseket.

200 millióból 2,5 milliárd

A beruházás első előkészítő tárgyalása 2002. április 18-án volt a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő (PVV) Zrt. igazgatótanácsi (IT) ülésén. Kelemen László itt még csupán egy 2-300 milliós beruházásról beszélt. Az ekkori tervek szerit a Vásárközpont előtti lebetonozott területet fedték volna le sátorral.

A pécsi önkormányzat sosem döntött a beruházásról, de három bizottság, a Közlekedési és Kommunális, a Város és Környezetfejlesztési, illetve a Gazdasági, Tulajdonosi és Vállalkozási Bizottság (GATUVÁB) 2002. szeptember 30-án elvi egyetértésükről biztosították a tanulmánytervet.

A tanulmánytervről először 2002. május 15-én tájékoztatták a GATUVÁB-ot, ebben már 3-500 milliós költséggel számoltak. A bizottsági előterjesztésben országos építészeti ötletpályázat kiírásáról volt szó. Az ötletpályázatot 2002. október 10-i eredményhirdetéssel írták ki, ehhez képest a PVV 2002. októberében már le is szerződött a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karával a tanulmányterv előjészítésére - vagyis a tervezés már az ötletpályázat alatt megindult. A PVV 2002. október 9-i ülésén Kelemen László már 2,5 milliárd forintos beruházásról beszélt, amit egyrészt EU-s pályázatokból, másrészt befektetők bevonásával gondolt finanszírozni.

Évi 400 millió a törlesztőrészlet

Befektetők végül nem jelentkeztek, így a beruházást végül hitelből finanszírozta a város - közgyűlési döntés nélkül. A 2,5 milliárdos beruházás tízéves futamidejű hitele évi 400 milliós terhet ró a városra. Az EXPO centert azóta sem tudják gazdaságosan működtetni, az épület kihasználatlanul áll.

"Nem bűnbakokat keresünk, hanem azokat a valódi felelősöket, akik sorozatos hibákat követtek el Pécs történetének egyik legszomorúbb beruházása során, milliárdos veszteséget okozva a pécsieknek és a városnak" - indokolta lépését Páva Zsolt.

Bachman Zoltán szerint nevetséges, hogy egyesek azt állítják, miszerint a tervezés, illetve az építés terén nem jártak el gondosan, holott minden hatósági engedélyt megkapott az ingatlan. A három éve üresen álló Expo Centert meg se próbálták használni. Véleménye szerint az eredetileg a pécsi ipari vásárra készült sátortetős építmény maximálisan megfelel a követelményeknek, a maga kategóriájában világszám.

"Az, hogy a menedzsment szervek egymás ellen dolgoztak, s nem szerveztek programokat, már nem a mi hibánk" - jegyezte meg az építész, aki jelezte, Kukai Tiborral együtt etikai vizsgálatot kezdeményeztek maguk ellen, hogy tisztázzák szerepüket az ügyben.