3,3 milliárdot pazarol Pécs évente

2010.03.17. 10:31
Az Európa Kulturális Fővárosa is pazarló, az átvilágítás szerint lobbicsoportok érdekei miatt folyik el a pénz.

Évente 3,3 milliárd forintot spórolhatna Pécs városa elsősorban leépítésekkel, a szabálytalan kifizetések leállításával és összevonásokkal - jelentette ki a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón Pécsett.

Páva Zsolt (Fidesz) kifejtette: 84 szakértő több hónapnyi munkával 3500 oldalas anyagot állított össze Pécs teljes körű gazdasági átvilágítása során. A szakértők szerint elképesztő pazarlás folyik a városi intézményekben, párhuzamos feladatellátások és kaotikus gazdálkodás a jellemző. Ezeket azonban fel lehet és fel kell számolni, alapvetően át kell alakítani az intézményi, hivatali struktúrákat, és újra kell szervezni a feladatokat.

Hangsúlyozta: ha elvégzik a szükséges átalakításokat, akkor első körben egy év alatt 3,3 milliárd forintot tud megtakarítani a város. 
Páva Zsolt szerint az összeg egyharmadát leépítésekkel, további egyharmadát szabálytalan kifizetések leállításával, a többit összevonásokkal spórolnák meg. Hozzátette: a takarékoskodást a polgármesteri hivatal mellett a városi vagyonkezelőnél, a PécsHolding Zrt.-nél, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program menedzsmentközpontjánál kezdenék. Emellett a jelenleg üres álláshelyeket sem töltik be belátható időn belül.

Az átvilágítás pazarló és ellenőrizetlen intézményi gazdálkodásokra derített fényt, esetenként jogszabályellenes ügyleteket is találtak a szakértők. Egyéni és lobbicsoportok törekvéseinek „mindegy mibe kerül” magatartását is emlegeti az átvilágítás.