Betiltanák Elton Johnt Egyiptomban

2010.05.05. 12:01
Az Egyiptomi Zenészek Szakszervezete nem engedélyezte a nyíltan meleg énekes magánkoncertjét, mert Elton John egy interjúban azt mondta, hogy Jézus meleg volt.

Betiltanák Egyiptomban Elton John koncertjét, mondván, káromolta a vallást, és egyébként is homoszexuális. A brit énekes azzal vívta ki az Egyiptomi Zenészek Szakszervezetének haragját, hogy a melegeknek szóló Parade magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta, Jézus szerinte egy intelligens, meleg ember volt, ennek ellenére most a Közel-Keleten halálos ítélettel ér fel, ha valaki megpróbálja nyíltan vállalni a homoszexualitását.

Mounir el Vaszami, a szervezet elnöke az egyiptomi sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy csak a szakszervezet hozzájárulásával léphetnek fel külföldi előadóművészek az országban, és Elton Johnnak annak ellenére szüksége van a beleegyezésükre, hogy május 18-án egy zártkörű partin lépne csak fel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Elton John menedzsmentje hogy reagál az Egyiptomi Zenészek Szakszervezetének felszólítására, és az énekes tényleg lemondja-e a magánkoncertet.

“Hogy jön ahhoz egy buzi, hogy kritizálja a vallásunkat, és melegnek nevezze Íszá prófétát?“ - kelt ki magából Vaszami, aki nyilatkozatában még párszor hangsúlyozta, hogy Elton John márpedig homoszexuális. (Jézus az iszlámban is prófétának számít, arab neve Íszá.)

Egyiptomban köztörvényes bűncselekménynek számít a homoszexualitás, ennek ellenére Kairóban működik néhány főkét melegek által látogatott bár. A homoszexualitásuk vállalók azonban még ilyen zárt körben is sokat kockáztatnak, a rendőrség ugyanis időnként razziákat tart ezeken a helyeken. 2001-ben például húsz embert tartóztattak le homoszexualitás vádjával egy meleg diszkóban, akiket később börtönbüntetésre is ítéltek Egyiptomban.

Az országban egyébként világi törvénykezés működik, a lakosság 90 százaléka iszlám vallású, de a politikai és a gazdasági elit soraiban is sok a keresztény, legfőképpen a kopt.