Nem Alföldi leváltása most a legfontosabb

2010.05.27. 10:56
Réthelyi Miklós miniszterjelölt keddi meghallgatásán a jobbikos Novák Előd Alföldi Robertának nevezte a Nemzeti Színház főigazgatóját, és arról kérdezte a leendő minisztert, milyen határidővel meneszti a színház éléről. Alföldi állítólagos leváltásáról két hete cikkeznek a bulvárlapok, de L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke szerint nem ez most a legfontosabb kérdés.
Alföldi Róbert
Alföldi Róbert

A jobbikos Novák Előd a legsürgetőbb kérdésnek “Alföldi Roberta” főigazgató eltávolítását nevezte a Nemzeti Színház éléről, és erre kért konkrét határidőt. "Gondoljunk legutóbbi botrányára, mikor a drogbűnöző mellett állt ki" - utalt a képviselő arra, hogy Stohl András közúti balesete után is a társulat tagja maradhatott.

Nem kell megsértődnie

Felszólalása után L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke kérte mértéktartásra Novák Elődöt, a jobbikos képviselő azonban félrehallásra hivatkozott. Később a Napi Ásznak elmondta: lehet, hogy Robertát lehetett hallani kiejtéséből, de ő nem a művész másságára gondolt. Igaz, ha azt is akarta volna mondani, amit hallottak, Alföldinek nem kell amiatt megsértődnie.

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának leendő vezetője a jobbikos képviselőnek úgy válaszolt, át fogják tekinteni a nagy kulturális intézmények működését, vezetőik kinevezésének körülményeit és munkáját. Megkeresésünkre szóvivője útján azt üzente, az az irányadó ebben a kérdésben, amit a bizottsági meghallgatáson mondott, ennél bővebben nem kíván nyilatkozni. Így vélekedett Szőcs Géza, erdélyi magyar író, aki a tárca kulturális területért felelős államtitkári posztjának várományosa, valamint Halász János, a minisztérium leendő fideszes parlamenti államtitkára is.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke kérdésünkre azt mondta, a Fidesz tavaly megjelent Minőség a kultúrában című tanulmányában a művészi szabadság és a művészeti intézmények szabadsága mellett foglalt állást. Úgy véli, Novák Előd méltatlan helyzetbe hozta a miniszterjelöltet és az egész bizottságot, amikor Robertának nevezte a Nemzeti vezetőjét, viselkedését pedig messzemenően elítéli.

Ideológiától és pártpolitikától függetlenül

L. Simon László nem tudja, honnan veszi a Blikk azokat az információkat, hogy Alföldinek már a jövő évadban felajánlják a lemondás lehetőségét, utódja pedig Rudolf Péter, az Új Színház művésze, Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, vagy Huszti Péter, a Madách Kamara egykori vezetője lehet. Úgy véli, "akkor, amikor a közművelődési intézmények finanszírozásában komoly problémák vannak, amikor a szocialista kormány normatívaelvonása miatt lassan nem tudnak bért fizetni a múzeumokban, nem az a legfontosabb kérdés, hogy Alföldi Róbert maradhat-e Nemzeti Színház főigazgatója".

Réthelyi egyébként a bizottsági meghallgatáson azt mondta, "a kultúrára fordítható közpénzek felhasználásánál az ideológiát és a pártpolitikát igyekszik majd figyelmen kívül hagyni, a forráselosztásnál a tárca csak a művészi és nemzeti érdekeket fogja figyelembe venni".

Amennyiben a Fidesz a közintézményeknél a gazdaságosságot tartja majd szem előtt, akkor nem lehet kifogása Alföldi Róberttel szemben, mivel a színház fennállása óta először most volt pénzügyileg nyereséges. Múlt pénteki beszámolója szerint a színház a 2009/2010-es évadban 94-96 százalékos látogatottsággal működött, az előadásoknak 115  ezer  nézőjük volt. Alföldi jövőre "igazi magyar évadot" hirdetett, a tervezett nyolc új előadásból hat magyar szerző műve lesz.

Alföldit – akinek megbízatása 2013 júniusáig szól – elsősorban azért szokták támadni, mert úgy vélik, hogy a másság elfogadásáért és a kisebbség kirekesztése ellen folytatott kampánya nem a Nemzetibe, hanem egy kisebb méretű alternatív színházba való. Az igazgató nem érti, miért nevezik rétegszínháznak az irányítása alatt álló Nemzetit. Mint mondja, a nézők 42 százaléka visszatérő vendég (ez 16 százalékkal nőtt a tavalyi évad óta), és úgy tűnik, mindenki megtalálja a 25 előadásos repertoárból a kedvére valót. Szerinte akik támadják őt, nem nézik meg az előadásokat.  • Hírek
  • Bankszámla