Önkormányzat elé vonulnak az erzsébetvárosi kocsmák

2010.06.23. 16:47
Ha pénteken a hetedik kerület elfogadja a csendrendeletet, éjfél után talán még a hoteleknek is be kell zárniuk, érvelnek a vendéglátósok.

Demonstrációt szervez, aláírást gyűjt, jogi előkészületeket tesz a csendrendelet ellen az erzsébetvárosi vendéglátósok egy részét tömörítő egyesület. Érvelése nem volt egységes a mai megbeszélésen: egyik vezetőjük rámutatott, hogy Terézváros (ahol visszavonták a csendrendeletet) és Erzsébetváros hasonló, így értelmetlen a különböző szabályozás. A terézvárosi csendrendeletet ráadásul a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alkotmányellenesnek találta. Miközben a másik egyesületi vezető szerint a két kerület teljesen más, így Erzsébetvárosra speciális szabályokat kell hozni.

A felszólalók egyetértettek, hogy a rendelet, amely éjféltől hatig tiltaná mindenfajta üzlet nyitva tartását, versenykorlátozó, hiszen így a vendégek, vásárlók a közeli kerületek egységeibe vonulnak át. Mivel a szórakozóhelyeken a bevétel fele-kétharmada éjfél után keletkezik, a korai bezárás a létüket veszélyezteti.

A tervezet ráadásul mindenfajta üzlet működését tiltaná, márpedig Róna András, az egyesület szóvivője szerint az üzlet jogi kategória, amelybe nemcsak a kerület vendéglátó ipari egységei, videotékái, éjjel-nappali boltjai tartoznak bele, hanem a hotelek is. A visszás helyzet a jogász szerint arra utal, hogy a tervezetet átgondolatlanul, sietve fogalmazták. Szerinte az önkormányzat nem a megoldást kereste ezzel, hanem az őszi kampányra készül. Róna azt mondja, a megoldás nem egy ilyen tiltó szabályozás, hanem a lakók és a vendéglátósok érdekeinek egyeztetése.

A vendéglátósok szerint a probléma nagyságát jelzi, hogy míg a jegyző azt mondja, egy év alatt 300 panasz érkezett a szórakozóhelyek működése miatt, a hétfőn alakult Facebook-csoportnak már 5000 tagja van. A sajtótájékoztatón elhangzott, a kocsmák hajlandóak lennének nagyobb anyagi áldozathozatalra is, hogy csökkentsék a problémákat. Bővítenék például a kerületben a csendre ügyelő Bagoly Szolgálat létszámát. A szolgálat négy munkatársa jelenleg heti három alkalommal járőrözik.

A vendéglátósok később elmondták, a megoldást nehezíti, hogy amint az alpolgármester is nyilatkozta, nem a kocsmákban szórakozókkal van a legnagyobb probléma, hanem az utcán hangoskodókkal. Márpedig ellenük, az extrém eseteket leszámítva, a rendőrség sem léphet fel, hiszen a probléma jórészt annyi, hogy egy társaság hangosan beszélgetve vonul az utcán, olyan zajt csapva, ami nappal egyáltalán nem lenne feltűnő.

Az egyesület csütörtökön fél hétkor demonstrációt tart a hetedik kerületi önkormányzat előtt. Ha a rendeletet pénteken elfogadják, akkor jogi lépéseket is tesznek. A válaszlépéseket limitálja, hogy a nyári szabadságok előtt a pénteki lesz az utolsó önkormányzati ülés, ha az előterjesztést megszavazzák, legközelebb ősszel tárgyalhatnak módosításokról. Ha a csendrendelet átmegy, a szórakozóhelyek hajlandóak akár szabályellenesen is nyitvatartani.

Az egyesület a kerület több mint 100 helyéből hivatalosan csak 24-et képvisel. Ugyanakkor tagjai a népszerű romszórakozóhelyek, kocsmák.