Nem zárják be az erzsébetvárosi kocsmákat

2010.06.25. 11:24 Módosítva: 2010.06.25. 11:50
Módosították a VII. kerület vendéglátóhelyeinek nyitva tartását szabályozó rendeletet, a vendéglátóhelyek számára kedvező formában fogadta el a szabályokat a képviselő-testület.

A korábbi alpolgármesteri kezdeményezéssel ellentétben nem kell bezárniuk éjfél után az üzleteknek Erzsébetvárosban.  Az önkormányzat képviselő-testülete június 25-ei ülésén úgy döntött, csak akkor kell korlátozni a nyitva tartást, ha azt legalább öt környező társasház kétharmados tulajdonosi többsége kéri a jegyzőtől. A rendelkezés július 1-jétől lép hatályba.

Információink szerint a testület 18 igen és 5 nem szavazattal fogadta el Gergely József csendrendeletként elhíresült tervezetének módosított változatát. A módosítás lényege az volt, hogy a társas házakat be kell vonni a döntésekbe. Az önkormányzattól arról tájékoztattak, hogy a rendeletet sikerként könyvelik el, annak ellenére, hogy csak módosítva fogadták el.

Általa nagyobb lehetőség nyúlik a hangoskodók által zavart lakóknak arra, hogy megszüntessék bosszúságuk forrását. Eddig ugyanis, ha problémájuk volt egy hellyel, éveken át húzódó, eredménytelen bírósági tárgyalások vártak rájuk, az új rendelet a nyitva tartás korlátozásával gyorsabb megoldást jelenthet. A nyitvatartást korlátozó kérelmet a társasházi közgyűlések adhatják be.

Felesleges cirkusz volt

A kerület vendéglátósai érthető módon üdvözölték a jelentősen finomított rendeletet. Róna András, a vendéglátósokat tömörítő AZÉRT7 Egyesület szóvivője elmondta, hogy a végül elfogadott rendelet az eddigi helyzetet rögzíti: hiszen ha egy szórakozóhely körüli házak lakóinak nagy része megkereste a jegyzőt, annak eddig is vizsgálatot kellett indítania, és jogában állt a szórakozóhely korlátozása is. „Felesleges cirkusz volt” – összegezte véleményét a jogász.

Róna szerint lényeges, hogy kikerült a rendeletből az automatizmus, amivel egyszerre korlátoznak minden kerületi helyet. Lényegesnek nevezte, hogy a tervezettel ellentétben, amely minden üzletre vonatkozott, a mostani már nem szól szállodákról és üzletházakról.

Az egyesület tagjai hozzátették, hogy ezzel az egyoldalú, egyeztetés nélkül indított akciójával az önkormányzat ugyanakkor megingatta a vállalkozók hitét az együttműködésben.

Az AZÉRT7 Egyesület elmondta, hogy fenntartja ígéreteit, azaz működteti a csendre felügyelő Bagoly Szolgálatot és a Klauzál téri vécét. Kérdésünkre, hogy a sajtótájékoztatón felvetett további vállalásokat, például a Bagoly Szolgálat létszámának és járőrözési napok számának növelését fenntartják-e, elmondták, hogy ez egyelőre nincs napirenden.

Kedden arról adtunk hírt, hogy a kerület alpolgármestere drasztikus lépéssel éjféltől reggel hatig minden üzletet bezáratna, hogy véget vessen a lakók üvöltöző bulizókkal kapcsolatos panaszáradatának. Gergely József ezt a környék vendéglátósaival történt sikertelen egyeztetésekkel indokolta.