Fele pénzből mennek tönkre a független színházak

2010.07.23. 13:57 Módosítva: 2010.07.23. 14:49
A szocialisták miatt kapnak kevesebb pénzt a független színházak, állítja a minisztérium.

Nem maradnak pénz nélkül a független színházak, derült ki pénteken délután. A Nemzeti Erőforrások minisztériuma hosszú hallgatás után ugyanis bejelentette, hogy a pályázati pénzek felét megkapják a színházak. A független színházak szerint ugyanakkor a támogatás fele pont arra elég, hogy némi pénzzel a számlájukon menjenek tönkre.

Ahogy arról beszámoltunk, az alternatív színházaknak június 14-én kellett volna értesülniük arról, hogy mekkora támogatást kapnak 2010-re, de az illetékes minisztérium egy hónappal a határidő után sem hozott döntést, ezzel az állandó játszóhellyel nem rendelkező, de sok esetben nemzetközi elismertségű színházak léte került veszélybe. A bizonytalanság 108 szervezetet, összesen 2000 művészt érintett.

A tárca hosszú hallgatás után bejelentette, hogy a társulatok még 2010-ben megkapják az igényelt támogatások felét.

Az is lehet, hogy csak 2010 legvégén utalják a támogatásokat? - kérdeztük meg a minisztériumot, választ azonban nem kaptunk. Szőcs Géza államtitkár sajtósa szerint a kifizetések idejéről nem tudni biztosat. Ahogy arról sem kaptunk információkat, hogy mennyi pénz megtakarítását várják ettől a szegmenstől. A minisztérium friss közlése szerint összesen 4,6 milliárd forintot kell zárolniuk, ennek egy része jut a független színházakra. A szakma számításai szerint tőlük nagyjából 6-700 millió forintot vonnának el.

Határozottabban nyilatkozott a cikkünk írásának pillanatában tanácskozó független színházi szakma. Magács László, a Merlin társulatának vezetője szerint a támogatások fele nem segít kritikus helyzetükön. „Ha kenyeret akarok venni, és van 180 forintom, akkor vehetek egy fél kilót, de ha kiflit vennék, hiába van 30 forintom van, nem lehet fél kiflit venni” – mondott érzékletes példát.

Magács szerint az ígért pénz ellenére is tönkre fognak menni társulatok. „A társulatomat augusztus elsejétől feloszlatom. Nincs miből megtakarítani. Tizenkét ember után havi 800 ezer forint csak a TB, és akkor még nem adtam fizetést. A napi 10-12 órát próbáló színészek 115 ezer forintot keresnek, ezt már nem lehet tovább csökkenteni.” – mondta a színházi vezető, aki egyúttal a Befogadó Színházak Társulásának elnöke is.

A szocialisták a hibásak

A helyzetről a minisztérium szerint ugyanakkor a szocialisták tehetnek. „A kormányváltáskor a Nemzeti Együttműködés Kormányának azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112%-át. Emiatt - a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében - 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét.” – írták közleményükben.

A válasz pedig amiatt késett, mert az előző miniszter január helyett márciusban hirdette meg a pályázatot, állították. Információink szerint a késés igaz, ugyanakkor szakmai zsűri ennek ellenére időben meghozta döntését, az ügy a jelenlegi minisztériumban akadt el.

A zárolások egyébként nem érintik a többi előadó szervezetet, amelyeket a színházi törvény az I-V. kategóriába sorol, és önkormányzati forrásból támogatja. A VI-os kategóriába tartoznak a független színházak: itt az egyik fő kritérium, hogy több mint két éve működjenek.