Terézváros nem mondja meg, mennyit költ sajtóperekre

2010.07.27. 14:02
Bár az önkormányzat állítja, elküldte a jogvédőknek a levelet, hogy mennyi közpénzből védi saját jó hírnevét, a postázóban ilyen levélről mit sem tudnak. A TASZ arra kíváncsi, hogy évente mennyi pénzt költünk sajtóperekre, ezért közérdekű adatkéréssel fordult az önkormányzathoz.

A törvényes határidőig nem válaszolt Terézváros a sajtóperek hátterét firtató kérdésekre a TASZ-nak, ezért a jogvédők a bírósághoz fordulnak.

A TASZ július 7-én nyújtott be közérdekű adatigénylést a Terézvárosi önkormányzathoz, hogy megtudja: mennyi pénz folyt be hozzájuk azzal, hogy sorozatban perelték be a polgármester, Verók István ügyeit feszegető újságokat. A jogvédőszervezet arra is kíváncsi volt, mennyit fizetnek az önkormányzat és Verók István védelméért a jogászoknak. Kérdés volt még, hogy mekkora a nyertes perek aránya az elvesztettekhez képest.

Mivel az üggyel egy cikkünkben mi is foglalkoztunk, a 15 napos határidőt követően megkerestük Terézvárost, ahonnan azonban pikírt választ kaptunk: „Köszönjük ismételt érdeklődését, mely módszereiben és stílusában hű marad az Index.hu-hoz” – írták egyébiránt udvarias levelünkre. A levél szerint a választ már elküldték a TASZ-hoz, amit a jogvédők munkatársa, Szigeti Tamás azonban cáfolt.

Cikkünk írásáig nem érkezett levél Terézvárostól, sőt, a hivatalos válasznak ellentmondva az önkormányzat postázójában sem tudnak arról, hogy a közelmúltban levelet küldtek volna a TASZ-nak. Így a jogvédő szervezet a bírósághoz fordul. Szigeti elmondta, alapesetben nem indítanak rögtön pert, hiszen még válaszra sem méltatták a TASZ közérdekű adatigénylését.

Büszkék a pereikre

Az ügy előzményét az az esemény jelentette, amelyen Verók István büszként jelentette be: az önkormányzat által fizetett ügyvédek harmincegy sajtópert nyertek meg a kerületnek újságok ellen, amelyek tendenciózusan állítottak valótlanságokat.

A lapok pártállásától függetlenül közölt hazugságok szerint Terézváros korábban ingatlanhasznosítással foglalkozó MSZP-s vezetői manipulált értékbecslés alapján, jóval áron alul adtak el Andrássy úti épületeket magáncégeknek. Ezek a cégek nem sokkal később busás haszonnal adták tovább az ingatlanokat. A lapok a tényekre fittyet hányva írták, hogy a kerület tisztázatlan körülmények közt szerződött vállalkozókkal a Hunyadi térre és a Nagymező utca alá tervezett mélygarázs építésére. A polgármester magánszemélyeket is beperelt rágalmazásért.

Közpénzből hallgattatják el a kritikát

Az ilyen esetek a közpénzek felesleges és káros felhasználása miatt kerültek a TASZ látóterébe. A jelenség ugyanis nem egyedi: a magyar politikai élet jellemző tünete, hogy a kritizált politikusok egyszerűen a sajtó elhallgattatásával kerülik ki a kínos kérdéseket. Gyakran élt ezzel az eszközzel például Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere is, derült ki a Szeretgom.hu archívumának böngészésekor.

„Polgármesterek, politikusok sajtó ellen indított sajtóperei (jó hírnevük, becsületük védelme érdekében) káros, de bevett gyakorlata a mai magyar közéletnek. – mondta az Indexnek Szigeti Tamás jogvédő. - A TASZ szerint a politikusoknak magasabb kritizálhatósági határt kell tűrniük, és nem a bíróságon keresni igazukat. A TASZ ebben az ügyben (közérdekű adatigénylés) arra szeretne rájönni, hogy mennyi közpénzbe kerül a választópolgároknak az önkormányzat sajtó elleni peres csatái."