Az EKF miatt mennek a turisták Pécsre

2010.08.02. 10:53
Megfordult az elmúlt nyolc év romló tendenciája, idén kétszer annyi külföldi érkezett Pécsre, mint tavaly.

A külföldi vendégforgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest 217 százalékkal nőtt Pécsett az utolsó adatok szerint. Baranyában 145, a Dél-Dunántúl egészét tekintve 135 százalékos az emelkedés, mondta Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionálismarketing-igazgatója.

Különösen a német és az osztrák turisták száma nőtt a baranyai megyeszékhelyen, több mint két és félszer annyian látogattak Pécsre, mint korábban. Hegyi Zsuzsa szerint egyértelműen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programnak köszönhető az emelkedés az elmúlt nyolc év csökkenő tendenciája után. A szakember szerint mindehhez hozzájárult a marketingmunka is, hiszen Ausztriában 130, Németországban 97 médiamegjelenés történt az EKF kapcsán.

A belföldi vendégforgalom Pécsett és Baranyában 110 százalékkal, a régióban 104 százalékkal nőtt a nyár elején tavalyhoz képest.     A 2010-es kulturális főváros (EKF) programsorozathoz igazodva tervezett szállodaépítések egy része ugyan nem valósult meg Pécsett, az újonnan nyílt hotelek viszont kiváló szezonra számítanak.

Az év második felében sem állnak le a beruházások. A Pécs északnyugati részén található Hotel Makártanya Sport & Wellness négycsillagossá fejlesztése várhatóan év végére készül el. A beruházás eredményeképpen beltéri medencés wellness részleggel, mélygarázzsal, lifttel, új recepcióval és konferenciateremmel gazdagodik a szálló. A mintegy 800 millió forintos költség 40 százalékát uniós forrásból teremtette elő a beruházó.