Hoffmann Rózsa szerint a józan pedagógusok nem sértődtek meg

2010.09.07. 10:49 Módosítva: 2010.09.07. 12:50
Az oktatási államtitkár főleg egyházi iskolákhoz köthető szakértőkkel dolgozik, és nem emeli a pedagógusok fizetését 10 százalékkal.

Az oktatási államtitkár szerint kiforgatták a szavait, nem a pedagógusokról beszélt, amikor az ország jelenlegi nehéz helyzetére hivatkozva azt mondta, aki "ilyen költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba, vagy bohóc". Hoffmann Rózsa kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta, még nincs kész az új oktatási törvényeknek az a változata, amely a későbbi vita tárgyát képezhetné.

Az MSZP a hétvégén szólította el Hoffmann Rózsát, hogy távozzon az oktatási államtitkári posztról, mert szerintük megsértette és bohócnak titulálta a béremelést kérő pedagógusokat a Magyar Rádióban.

Ellentmondó dolgokat állított

Az MTI által meghallgatott felvétel szerint Hoffmann Rózsa azt mondta: "soha nem ígértem béremelést, (...) nem tartható tovább az az állapot, hogy a pedagógusoknak ilyen alacsony legyen a fizetésük, (...) el kell érni, hogy a kormányzati ciklus végére a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbért". A béremelési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan".

Az oktatási államtitkár az MTV keddi műsorában kijelentette: nem a pedagógusokat titulálta így, hanem azokat, akik lehetetlen helyzetben lehetetlent követelnek.

Hoffmann Rózsa tanulságként azt vonta le, hogy az embernek nagyon meg kell válogatnia minden kifejezését. "Nem is titkoltam, hogy hibának tartottam, hogy talán nem a legszerencsésebb, bár talán nem a legbántóbb kifejezést használtam" - fogalmazott. Megjegyezte: pedagógusok százai biztatták az elmúlt napokban, hogy "józan pedagógus egy sem sértődött meg" a mondatain.

Kiemelte: a kormány látja, tarthatatlan az a helyzet, hogy míg az értelmiségi átlagbér 300 ezer forint felett van, addig a pedagógus-átlagbér ennek a fele. A kormányzat tisztában van azzal, hogy a pedagógusok bérét rendezni kell, s ez is a szándékuk. Azt nem tudni, mikor lesz erre lehetőség, mert az országot eléggé romokba döntötte az elmúlt nyolc év rossz kormányzása és kiürült a kassza - fejtette ki. 
Nincs miből fedezni azokat a kívánságokat, amelyek jogosak - közölte.

Nem lesz 10 százalék

Hozzátette, a költségvetési számok készülnek, de abban biztos, tízszázalékos béremelésről nem lehet szó. (A Pedagógusok Szakszervezete előző héten a ciklus végéig minden évben, az inflációt meghaladó, tízszázalékos béremelést tartott szükségesnek.)

Arra az újságírói felvetésre, hogy az új köz- és felsőoktatási törvény stratégiáját megalapozni hivatott anyagok kimunkálásából gyakorlatilag negligálta a fideszes szakpolitikusokat, és zömmel egyházi iskolákhoz köthető szakemberekkel dolgozna, azt mondta: akik erre a munkára jelentkeztek, szakmai tekintélyük és múltjuk van, azoknak elfogadták az ajánlkozását. Az oktatási államtitkár elmondta, hogy nincs kész még az írott anyag az új köz- és felsőoktatási törvényről.