Vidnyánszky Attila válthatja Alföldi Róbertet

2010.12.13. 00:47
A Hírextra úgy tudja, már nagyjából egy hete eldőlt, hogy a kárpátaljai, jelenleg Debrecenben dolgozó rendező kerül a Nemzeti Színház élére. A kérdés már csak az, mikor és hogyan menesztik a 2013-ig kinevezett Alföldit.

Biztos forrásra hivatkozva írja azt a Hírextra, hogy Vidnyánszky Attila váltja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház igazgatói posztján.

Az 1964-ben született kárpátaljai rendező jelenleg a debreceni Csokonai Színház igazgatója és művészeti vezetője, de előtte több színházat is vezetett, és ő alapította a Beregszászon az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat (amit két éve már Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színháznak hívnak). Vidnyánszky rendezett egyebek mellett az Új Színházban, a Magyar Színházban és az Operában is.

A kárpátaljai színház az utóbbi években szoros kapcsolatban van az anyaország színházi életével, rendszeres vendége a különböző fesztiváloknak, nyári szabadtéri produkciókban és kőszínházi előadásokban is részt vesz.

Alföldi Róbertet az előző kormányzat idején nevezték ki 2013-ig a Nemzeti Színház élére. Az elmúlt hetekben komoly támadások indultak ellene, miután a budapesti román követség a Nemzetit bérelte volna ki Nagy-Románia megalakulásának megünneplésére. Bár ezt Alföldi végül visszamondta, a színháznál tiltakozást szervezett és parlamenti albizottság felállítását is kezdeményezte az ügy miatt a Jobbik (Alföldi előbb el akart menni ennek ülésére, aztán mégsem).