Sokat autózott az egri színigazgató

2011.03.11. 17:51

A fideszes vezetésű Heves Megyei Önkormányzat által létrehozott, Az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló eseti bizottság szerint az egri Gárdonyi Géza Színháznál elvégzett belső vizsgálat felveti az előző színidirektor, Csizmadia Tibor szakmai és gazdasági felelősségét.

Erről, a bizottság pénteki ülését követően sajtótájékoztatón számolt be Csőgér Bálint, a testület fideszes tagja.

Megállapították, hogy miközben a színházi büfét üzemeltető cég 7,5 millió forintos bérletidíj-tartozást halmozott fel, a cég által elvégzett egyéb szolgáltatások ellenértékét kifizette az intézmény, ahelyett, hogy a tartozásból vonta volna le az összeget.

Több gazdasági társasággal kötött külső szerződés esetében hiányoznak a teljesítési igazolások, illetve a direktor aláírása nem szerepel az általa használt hivatali gépkocsi menetlevelén - sorolta a bizottsági tag.

Gulyás Istvánnal, illetve feleségével szemben, aki a színház közönségszervezői feladatait látja el, kritikaként megfogalmazták, hogy a kettőjük nevéhez fűződik az intézmény teljes hivatali célú saját gépkocsihasználatának 52,8 százaléka.

Barta Dórával kapcsolatban megállapították, hogy nem rendelkezik a tánctagozat vezetéséhez szükséges felsőfokú végzettséggel. Ugyanakkor összeférhetetlenséget vet fel, hogy a tánctagozat-vezető által birtokolt betéti társaság számlákat bocsátott ki a színház mint megrendelő részére - közölte Csőgér Bálint.

Csizmadia Tibor nem kívánt reagálni az elhangzottakra. A Harangozó-díjas Barta Dóra, aki az érdemes művészi cím birtokosa is egyben, elmondta: egyértelmű számára az a szándék, hogy Blaskó Balázs el kívánja távolítani a tánctagozat éléről, vagyis a bizottság megállapításai ennek megfelelően mondvacsináltak.

Ugyan valóban nem végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, ám tanított az intézményben. A betéti társasága által kiállított számlák jogcíme pedig eltér a munkaköri leírásában foglaltaktól, így az összeférhetetlenség nem áll fenn - mondta Barta Dóra.

A hevesi megyegyűlés - amely a tavaly őszi választások óta áll fideszes irányítás alatt, előtte 12 éven át szocialista vezetésű volt - február 1-jei hatállyal nevezte ki Blaskó Balázst, a teátrum színművészét pályázat alapján a színház élére. A másik aspiráns Barta Dóra volt.

Az új vezető, a február 3-án megtartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" klasszikus konzervatív népszínházat kíván megvalósítani Egerben. Megfogalmazása szerint, Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Ugyan a maga részéről elismeri ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

Arról is szólt, hogy a tánctagozatot, amely az elmúlt időszakban számos önálló produkcióval jelentkezett, az eddigieknél többet foglalkoztatná a színház prózai és zenés produkcióinak támogatására. Vagyis a tánctagozatot kívánja foglalkoztatni és nem egy kortárs művészegyüttest - mondta a társulati ülésen Blaskó Balázs.