Enyhítik az erzsébetvárosi csendrendeletet

2011.06.28. 15:48 Módosítva: 2011.06.28. 16:03
Módosítják az erzsébetvárosi csendrendelete, amelyet több ponton is jogszabálysértőnek talált a fővárosi kormányhivatal. Az új szabályozás szerint korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul, tájékoztatott az önkormányzat.

A hónapok óta tartó egyeztetési folyamat eredményeként új szabályozást terjesztenek elő a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásával kapcsolatban, egyben hatályon kívül helyezik a jelenlegi csendrendeletet Erzsébetvárosban. Az önkormányzat hozzátette, hogy a kerület korábbi vezetése által 2010 nyarán elfogadott szabályozás nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, így égető probléma Belső-Erzsébetváros éjszakai életének rendezése.

Budapest Főváros Kormányhivatala és annak jogelődje több ponton is jogszabálysértőnek találta a rendeletet, ezért is indokolttá vált egy teljesen új koncepció kidolgozása, egyeztetéseket folytattak mind a lakók, mind a helyi vállalkozások képviselőivel, az érintett civil szervezetekkel és érdekvédő egyesületekkel.

Az új szabályozás alapján korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul. Kivételt képeznek az önkormányzati tulajdonú közterületeken a vendéglátóhelyekhez tartozó teraszok, amelyek este 10 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A zónán kívül eső területeken érvényesül a korlátozás, itt általános szabály szerint este 10 és reggel 6 óra között zárva tartanak a szeszes italt árusító vendéglátóüzletek. A főszabály alól kivételt képeznek a melegkonyhás vendéglátóhelyek, melyek – a rendeletben előírt feltétel teljesülése esetén – éjfélig nyitva tarthatnak, valamint azok a vendéglátóegységek, amelyek szállodákban, színházakban, felsőoktatási intézményekben működnek.

Az önkormányzat szerint a szabályozás eredményeként az éjszakai élet kisebb területre összpontosul, azon lehetővé válik a fokozottabb ellenőrzés, a koncentráltabb fellépés a közterület-felügyelet bevonásával. Így a szórakozóhelyeken kívüli közterületeken is biztosítható a környékben élők éjszakai nyugalma.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy ősszel újabb egyeztetést tartanak, amikor az érintettek értékelik a szabályozás eredményeit, összegzik a tapasztalatokat, és mindezek alapján szükség esetén felülvizsgálhatják a rendelet szabályait, áll a közleményben.

A VII. kerületi képviselő-testület 2010 júniusában határozott úgy, hogy az eredeti tervek ellenére mégsem kell zárva tartaniuk éjféltől reggel hatig az erzsébetvárosi vendéglátóegységeknek, mivel a testület olyan módosító javaslatot fogadott el, amely szerint csak egyes szórakozóhelyek kötelezhetők a korlátozott nyitva tartásra. E szabályozás szerint a környező társasházak kezdeményezhetik a nyitva tartás korlátozását.