Lemondott az Operaház megbízott főigazgatója

2011.08.08. 21:10

Lemondott tisztségéről Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója, aki helyett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Kovács Jánost, az operaház első karmesterét bízta meg a dalszínház vezetésével, megbízatása visszavonásig érvényes.

Kovács János azt mondta, felkérését rövid távra és a tagság, a dalszínház munkatársainak tett megnyugtató gesztusként értékeli. Bízik benne, hogy rövidesen lesz kinevezett főigazgatója az intézménynek, amire annál inkább szükség van, mert az évad rövidesen - szeptember 4-én - elkezdődik.

Az első karmester az előző héten mély morális válságról beszélt. "A kulturális kormányzatnak nagyobb felelősséggel kellene kezelnie a Magyar Állami Operaház dolgát, megnéznie, kinek a kezébe teszi a marsallbotot" - mondta, megjegyezve, hogy ő maga sosem vágyott felelős pozícióra, alkalmatlannak tartja magát ilyesmire.

Tizenöt operaházi művész - ugyancsak előző héten - nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz, hogy rendeződjön az intézmény helyzete. Az aláírók felidézték, hogy a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta, csaknem két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre pedig az intézmény történetében még nem volt példa.