Alapkő-letételek a Millenniumi Városközpontban

2002.03.22. 13:54
Három új kulturális intézmény alapkövét tették le pénteken Budapesten a Nemzeti Színház mellett, a majdani Millenniumi Városközpontban, a rendezvényen Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester ünnepélyesen átadta a beruházás építési engedélyét a centrum projektigazgatójának és vezető építészének.
A várhatóan 2004-ben megnyíló Nemzeti Hangversenyterem, Hagyományok Háza és Modern Magyar Művészeti Múzeum alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter és Peter Munk, a beruházó TriGránit Fejlesztési Rt. társtulajdonosa helyezte el.

Állami kezesség az 52 milliárdos keretre

Az állam - parlamenti jóváhagyással - 52 milliárd forintos keret erejéig kezességet vállalt a későbbiekben tulajdonába kerülő kulturális tömb megépüléséhez.

A kormányfő beszédében szimbólumnak nevezte a leendő Millenniumi Városközpontot, utalva arra, hogy Budapesten és egész Magyarországon száz évvel ezelőtt indult hasonlóan nagyszabású kulturális beruházás a Zeneakadémia és a Szépművészeti Múzeum létrehozásával.

Orbán: EU-szinten 10-20 éven belül

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Magyarország el szeretné érni az Európai Unióhoz tartozó államok átlagos fejlettségi szintjét körülbelül 10-20 éven belül, akkor néhány területen meg kell előznie az Európai Uniót. - Ha nem előzzük meg őket néhány területen, akkor más területeken nem fogjuk tudni őket utolérni - tette hozzá.

A miniszterelnök szavai szerint ez a terület leginkább a szellem területe lehet: a kultúra és az oktatás. - Azt szeretnénk bebizonyítani - nem a világnak, hanem elsősorban saját magunknak -, hogy a magyar kultúra és szellem van olyan vonzó és erős, hogy aköré akár még üzletet is lehet szervezni - mondta.

A kormányfő megfogalmazása szerint a beruházás, amely részben külföldről érkező befektetések, részben a kormány közreműködésével valósul meg, magyar leleményből táplálkozik, magyar gondolatból fakad, magyar tervezők álmodták meg, magyar mérnökök tervezték és magyar vállalkozások fogják felépíteni.

Orbán: EU-szinten 10-20 éven belül

Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter szavai szerint a globalizáció azt jelenti, hogy az Európai Unió kapujában álló Magyarországnak meg kell erősítenie nemzeti intézményeit, mert ez az egyetlen lehetőség és biztosíték arra, hogy a múltból örökölt magyar kultúra a jövő számára is fennmaradjon.

Peter Munk arról beszélt, hogy az új intézmények jelentősen segítik, hogy a felnövekvő nemzedékek megismerjék hazájuk kultúráját és hagyományait, s az épületegyüttesben Magyarország vendégül láthatja a nagyvilágot.

Mint az alapító okiratban olvasható: a Millenniumi Városközpont területén felépülő intézmények "a magyarság művészetek és kultúra iránti olthatatlan vágyát hivatottak megmutatni az elkövetkező nemzedékeknek".