Bezár az Almássy téri szabadidőközpont

2007.09.13. 13:07
Utolsó, 25. idényét egy csajbulival kezdi pénteken a fővárosi Almássy téri szabadidőközpont. A központ két éve nullszaldósan működik, önkormányzati, illetve állami támogatás nélkül. A pályázatot nyert új tulajdonos nem feltétlenül kulturális célra használja majd az épületet.

A nyitóprogram, a Csajfeszt fellépői olyan együttesek, amelyekben nők a frontemberek. Szeptember 15-én és 16-án a fiatal zenekarok fesztiválját rendezik meg. 21-én lép fel a Dr. Rock együttes, a traumatológiai intézet sebészeiből alakult zenekar például Illés-, Omega- és Bikini-számokat játszik. A koncertre várják Benkő Lászlót, Révész Sándort, Somló Tamást és a Bikini tagjait.

Szeptember 26-án a Corneliu Tutu Band dzsesszegyüttes koncertezik, majd októberben a Hangfoglalás egyik helyszíne lesz a központ. A hónapban az EtnoRom, a Kiscsillag, a Heaven Street Seven koncertje mellett rockabilly-fesztiválra várják az érdeklődőket. November 10-én szájharmonika-fesztivált terveznek, december 31-én pedig egy szilveszteri búcsúbulival zár a ház.

Nem biztos, hogy kulturális céllal

Fabinyi András, az intézmény igazgatója és a működtető Nyitott Tér Kht. vezetője beszámolt arról, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat értékesíti az épületet, és tudomása szerint a pályázaton nyertes új tulajdonos nem kulturális célra kívánja azt használni. Utalt arra is, hogy 2005-ben tíz évre szóló szerződést kötött az üzemeltető és az erzsébetvárosi önkormányzat, amely a szerződést december 31-i hatállyal fel szeretné bontani a társasággal.

Búsuljon!

Ugye Ön is iszonyatosan szomorú, hogy nem lesznek többet koncertek, bulik a nyomasztó építményben? Ha igen, küldje el ide legkedvesebb vagy legszörnyűbb Almássy teres élményét!

Az igazgató azt is kifejtette, hogy az épület felújítása több százmillió forintba kerülne, a ház mindenképpen gépészeti felújításra szorul. Munkatársaival megvásárolta volna a házat, és a szükséges munkálatok elvégzése után is kulturális célokra hasznosították volna.

Fabinyi András hozzátette továbbá, hogy a kht. két éve nullszaldósan üzemelteti a központot, önkormányzati és állami támogatás nélkül. A bevételekből lehetetlen elvégezni a felújítást, ezért szerették volna megvásárolni a házat, és tőke bevonásával átalakítani.

Gergely József, az erzsébetvárosi önkormányzat alpolgármestere elmondta, hogy miután Fabinyi András jelezte, hogy megvásárolná az épületet, amelyet jelenleg bérel, az önkormányzat pályázatot írt ki. Minden 20 millió feletti adásvétel esetében törvény kötelezi erre a testületet, hangsúlyozta az alpolgármester. Kifejtette, hogy a kht. a végül nyertes pályázónál jóval kedvezőtlenebb vételi ajánlatot tett. Gergely József közölte: nem lehet tudni, hogy az új tulajdonos milyen célra fogja használni az épületet, annak átadását üresen kérte.

Az alpolgármester megjegyezte még, hogy az önkormányzat kulturális feladatait az Erzsébetvárosi Közösségi Házon keresztül látja el, mely a helyhatóság intézménye.