Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Bali kulturális örökségét fenyegeti a pornóellenes törvény

2008.09.17. 15:39
Az indonéz muzulmán pártok még a ramadán előtt megszavaznák a törvényt, ami börtönnel sújtaná a nyilvános helyen csókolózó párokat, de a hindu kisebbség tiltakozik, sőt Balin elfoglalták a Parlamentet is.

Több ezer, szárongba (hagyományos maláj ágyékkendőbe) öltözött bali lakos tüntetett kedden a nagy vitát kiváltó indonéz pornóellenes törvénytervezet miatt, amely a bírálók szerint sérti a helyi kulturális tradíciókat.

A törvény célja, hogy úgymond megóvják a fiatalokat a pornográfiától és a buja cselekedetektől, ugyanakkor olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amely börtönnel fenyegeti azokat, akik nyilvánosan csókolóznak, és büntetendőnek tekint számos olyan művészeti formát vagy kulturális hagyományt, amely az érzékiségen alapul.

A világ legnépesebb iszlám országának törvényhozói előtt immár három éve fekszik a tervezet, de elfogadását éppen azért halogatják, mert attól tartanak, hogy iszlám értékrendet kényszerítenének a nem-muzulmán kisebbségekre, veszélybe sodorva ezzel Indonézia hagyományos toleranciáját. 2006-ban az iszlám pártok már keresztül akarták vinni a törvényt a Playboy indonéziai kiadásának megjelenése kapcsán, de jelentős ellenállásba ütköztek. Egyes pártok, köztük az ország legnagyobb formációja, a Golkar, most azt remélik, hogy még ebben a hónapban megszavazzák a jogszabályt. Az egyik iszlám tömörülés képviselője úgy vélekedett, hogy a törvény ajándék lenne a ramadán böjt ünnepére.

A tüntetők azonban nem így látják a dolgot. "Mi Balin a testet esztétikumnak látjuk, az antipornótörvény pedig a bűn, a bujaság tárgyának" - figyelmeztetett a főleg hinduk lakta sziget fővárosában, Denpasarban rendezett megmozdulás egyik résztvevője. Mások transzparenseken közölték véleményüket: "Az antipornó törvény nem ajándék, hanem megaláztatás a nemzetnek".

Voltak, akik tradicionális erotikus táncokkal adtak hangot nemtetszésüknek, egy tiltakozó pedig felolvasott egy verset, és, hogy a törvény idiotizmusát bizonyítsa, a nemiségre vonatkozó kifejezései közben is megőrizte nyugalmát. Közben mintegy ötezren, köztük művészek és értelmiségiek, elfoglalták a helyi parlament épületét.

A meztelen testet ábrázoló szobrok és festmények hozzátartoznak az elsősorban turizmusból élő Bali gazdag kultúrájához, a strandokon pedig engedélyezett a nők számára a topless viselet. A hét elején elvetette a tervezetet Bali kormányzója, és a helyi képviselők Jakartába készülnek, hogy nyomást gyakoroljanak a parlamentre a törvény visszavonása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!