Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bali kulturális örökségét fenyegeti a pornóellenes törvény

2008.09.17. 15:39
Az indonéz muzulmán pártok még a ramadán előtt megszavaznák a törvényt, ami börtönnel sújtaná a nyilvános helyen csókolózó párokat, de a hindu kisebbség tiltakozik, sőt Balin elfoglalták a Parlamentet is.

Több ezer, szárongba (hagyományos maláj ágyékkendőbe) öltözött bali lakos tüntetett kedden a nagy vitát kiváltó indonéz pornóellenes törvénytervezet miatt, amely a bírálók szerint sérti a helyi kulturális tradíciókat.

A törvény célja, hogy úgymond megóvják a fiatalokat a pornográfiától és a buja cselekedetektől, ugyanakkor olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amely börtönnel fenyegeti azokat, akik nyilvánosan csókolóznak, és büntetendőnek tekint számos olyan művészeti formát vagy kulturális hagyományt, amely az érzékiségen alapul.

A világ legnépesebb iszlám országának törvényhozói előtt immár három éve fekszik a tervezet, de elfogadását éppen azért halogatják, mert attól tartanak, hogy iszlám értékrendet kényszerítenének a nem-muzulmán kisebbségekre, veszélybe sodorva ezzel Indonézia hagyományos toleranciáját. 2006-ban az iszlám pártok már keresztül akarták vinni a törvényt a Playboy indonéziai kiadásának megjelenése kapcsán, de jelentős ellenállásba ütköztek. Egyes pártok, köztük az ország legnagyobb formációja, a Golkar, most azt remélik, hogy még ebben a hónapban megszavazzák a jogszabályt. Az egyik iszlám tömörülés képviselője úgy vélekedett, hogy a törvény ajándék lenne a ramadán böjt ünnepére.

A tüntetők azonban nem így látják a dolgot. "Mi Balin a testet esztétikumnak látjuk, az antipornótörvény pedig a bűn, a bujaság tárgyának" - figyelmeztetett a főleg hinduk lakta sziget fővárosában, Denpasarban rendezett megmozdulás egyik résztvevője. Mások transzparenseken közölték véleményüket: "Az antipornó törvény nem ajándék, hanem megaláztatás a nemzetnek".

Voltak, akik tradicionális erotikus táncokkal adtak hangot nemtetszésüknek, egy tiltakozó pedig felolvasott egy verset, és, hogy a törvény idiotizmusát bizonyítsa, a nemiségre vonatkozó kifejezései közben is megőrizte nyugalmát. Közben mintegy ötezren, köztük művészek és értelmiségiek, elfoglalták a helyi parlament épületét.

A meztelen testet ábrázoló szobrok és festmények hozzátartoznak az elsősorban turizmusból élő Bali gazdag kultúrájához, a strandokon pedig engedélyezett a nők számára a topless viselet. A hét elején elvetette a tervezetet Bali kormányzója, és a helyi képviselők Jakartába készülnek, hogy nyomást gyakoroljanak a parlamentre a törvény visszavonása érdekében.