Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Bizonytalan a Bánk Bán-film sorsa

2002.11.19. 13:41
Az operafilm tetszett az amerikaiaknak. A magyar forgalmazó az Ezüsthajó Kft. elszámolási ellentmondásai miatt visszalépett. A decemberi bemutató kétséges.
Míg az ellentmondásos állami támogatásról elhíresült Bánk Bán-film amerikai bemutatója kapcsán elismerő kritikát kapott a Los Angeles Timesban, a film hazai forgalmazása bizonytalan, számolt be mai számában a Magyar Hírlap.

A Los Angeles Times szerint a mű képes volt összeegyeztetni az opera és a film sajátosságait, és így pszichológiai komplexitásukban bemutatni a szereplőket. A kritika ugyanakkor nem mulasztja el megemlíteni, hogy Káel Csaba munkája olyan időben kapott állami támogatást, "amikor sok magyar filmrendező egyszerűen a túlélésért küzd".

A film itthoni bemutatója azonban késik. Bár az operafilmet az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepélyes megnyitóján egy alkalommal a kiválasztott elit, két alkalommal pedig a közönség is láthatta, az országos premierre még várni kell. A NKÖM a filmet gyártó Ezüsthajó Kft. körüli vizsgálódások eredményeképpen ugyanis nem fogadott el 213 milliós produkciós költséget, aminek következtében az Ezüsthajó már nem tudja állni a tervezett promóciós költségeket. Mivel így a film forgalmazására szerződött InterCom kölcsönös megegyezéssel felbontotta megállapodását a produkciós céggel, bizonytalanná vált az eredetileg decemberre tervezett bemutató.

Az összesen 760 millió forintos költségvetésű filmet a kulturális tárca előző vezetése összesen 647 millió forinttal támogatta. Mivel az előző kulturális vezetés által megkötött támogatási szerződésben a minisztérium számára semmilyen, a filmhez fűződő jogot nem kötöttek ki, a tárca új vezetésének nincs beleszólása a film további sorsába. A kulturális tárca ennek ellenére gondoskodni kíván a forgalmazásáról is. Az NKÖM közlése szerint a minisztérium már megtalálta a megoldást a film forgalmazására, ennek egyeztetése és pontos kidolgozása folyamatban van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?