Piroska
-1 °C
5 °C

Elhunyt Bence György filozófus

2006.10.29. 11:35
Hatvanöt éves korában váratlanul elhunyt az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, adta hírül a Metazin.

Bence György 1966-ban diplomázott filozófiából az ELTE bölcsészettudományi karán. Az MTA Filozófiai Intézetének tudományos segédmunkatársa volt. Lukács György és Márkus György doktorandusza. 1972-ben foglalkoztatási és publikációs tilalom alá helyezik Márkussal és Kis Jánossal írt könyve, a Hogyan lehetséges kritikai gazdaságtan? miatt. Disszertációját csak 1989-ben védheti meg. A rendszerváltást követően docensként, majd egyetemi tanárként dolgozott az ELTE Filozófiai Intézetében.


Bence György

Orbán Viktor tanácsadója volt 1990 és 1994 között. Az elmúlt években a Metazin szemleportál alapító főszerkesztőjeként is dolgozott. A halálhírt követően a Metazin működését a társszerzők bizonytalan időre felfüggesztték.

Kőszeg megdöbbent

"Váratlanul ért a hír, tegnap még beszéltem vele telefonon" - nyilatkozta az Indexnek Kőszeg Ferenc, aki Bence egyik társa volt a demokratikus ellenzékben. "A Helsinki Bizottság állásfoglalást adott ki a rendőri túlkapásokról, és az ezzel kapcsolatos teendőkről, lehetséges együttműködésről kérte ki a véleményemet."

Kőszeg 1970 óta ismerte Bence Györgyöt. Akkor már formálódott az a rendszert kritizáló értelmiségi kör, amelynek egy részéből később a demokratikus ellenzék alakult. Bence Kis János mellett ennek egy karizmatikus figurája volt. 1981-től kezdve már reménytelen dolognak gondolta a szamizdatkészítést, ezért az ellenzékben több régi barátjától távolabb került. "Velem megmaradt a jó viszony, sűrűn találkoztunk, és barátomnak tekinthettem, bár politikai elgondolásaink nem mindig találkoztak" - nyilatkozta Kőszeg Ferenc.

Részvétnyilvánítások

Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ frakciója egyaránt részvétét fejezte ki Bence György halála miatt, és méltatta a filozófus személyiségét egyik barátja, Betlen János, az MTV szerkesztő-műsorvezetője, valamint Pogonyi Szabolcs, az elhunyt munkatársa, tanítványa és barátja is.

Az MSZP frakciója közleményében Magyarország évtizedek óta legkiemelkedőbb filozófusának nevezi Bence Györgyöt, s véleményük szerint egyik jellegzetes és fontos alakját veszítette most el a magyar értelmiség.

A Fidesz-frakció nevében Navracsics Tibor frakcióvezető a demokratikus ellenzék kimagasló alakjaként emlékezett meg Bence Györgyről. "Azon magyar értelmiségiek köréhez tartozott, akik már jóval a rendszerváltoztatás előtt kérlelhetetlenül kiálltak a demokrácia ügye mellett, és ebből azóta sem engedtek" - áll a közleményben. Bence György a demokratikus értékeket tartotta mindenek fölött valónak, ennek tanújelét adta a fiatal magyar demokrácia nehéz napjaiban; így a mostani politikai-morális válságban is az igazság és az erkölcsösség megőrzéséért emelte fel szavát - mutat rá Navracsics Tibor.

Az SZDSZ, valamint Rajk László és Haraszti Miklós, a demokratikus ellenzék egykori tagjai közös közleményben adtak hangot megrendülésüknek. "Valahai küzdőtársunkat, a demokratikus átalakulás egyik fontos kezdeményezőjét, a kritikai gondolkodás mesterét tiszteljük benne, emlékét szeretettel megőrizzük" - fogalmaznak.

Nem tartozott klánhoz

Betlen János, az MTV szerkesztő-műsorvezetője, aki műsoraiban számos alkalommal találkozott Bence Györggyel, az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy ha az elhunyt filozófus valamelyik értelmiségi "klánhoz" tartozott volna, akkor nem szorulna magyarázatra, hogy ki volt, és minden róla "zengene". Bence György nem vett részt a gyűlölködésben, az értelmiségi klánok harcában, törzsi háborújában, mondta, hozzátéve, hogy nem ellenségeket látott maga körül és ezzel meglehetősen egyedül volt manapság.

Pogonyi Szabolcs, a Metazinnál Bence György szerkesztőtársa úgy fogalmazott: Bence Györggyel pótolhatatlan tanár, barát és munkatárs veszett el. "Utolsó, pénteki levelében azt írta, hogy másnap visszatér a függőben maradt ügyekre. Sajnos az akkor nyitva maradt kérdések örökre megválaszolatlanok maradnak" - mondta.

Pogonyi Szabolcs szerint Bence György filozófust elsősorban a politika elméleti vonatkozásai érdekelték. Egyetemi kurzusain leginkább a modern politikaelmélettel és modern ideológiákkal foglalkozott. Óráinak népszerűségét a szerkesztőtárs szerint rendkívüli felkészültsége magyarázta. "A páratlan felkészültség vonzerejét Bence György kivételes tanári kvalitása fokozta" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy hallgatóit személyre szabott kutatási programmal segítette. Méltatta, hogy "legendás doktori szemináriumain diákjai rendkívüli figyelmet és segítséget kaptak, melyet aztán későbbi pályájuk és tanulmányaik során kamatoztathattak".

Bence György érdeklődési köre kiterjedt a politika nem tudományos oldalára is. Politikai kommentátorként a tévécsatornák és rádióadók rendszeres vendége volt. Cikkeit és a vele készült interjúkat több újságban lehetett olvasni. Pogonyi Szabolcs szerint elfogulatlan és tárgyilagos elemzéseit jobb- és baloldal egyaránt figyelemmel követte. A Metazin Bence György politika iránti tudományos és kevésbé elméleti érdeklődéséből nőtt ki, mondta Pogonyi Szabolcs. A Metazin ötlete 2000-ben fogalmazódott meg és a szemle többéves, alapos előkészítés után 2005 januárjában indult el Bence György vezetésével.