Viola
-5 °C
-2 °C

Tarantino és Superman javítaná az izraeliek hangulatát

2003.09.23. 13:29
Izrael hollywoodi celebrityket próbál magához édesgetni, hogy látogatásukkal javítsanak az ország közhangulatán. Az izraeli ötletgazda már Whitney Houstont és Quentin Tarantinot is vendégül látta az országban.
A zsidó állam Los Angeles-i konzulátusa először Christopher Reevet, a hajdani Supermant invitálta meg Izraelbe. Yuval Rotem, a konzul elmondta: "A hírességek a szolidaritást fejezik ki, azt, hogy együtt éreznek az izraeliekkel."

Mr Rotemnek akkor ötlött eszébe a dolog, amikor Oliver Stone filmrendező három napot töltött a palesztin vezetővel, Yasser Arafattal még 16 hónappal ezelőtt.

Nem vagytok egyedül!

"Ha valaki 24 vagy 48 órán keresztül képes javítani a közhangulaton, nagyon nagy támogatás lenne az izraeli nép számára" - magyarázta Rotem, aki nem azt várja, hogy a sztárok támogassák az izraeli kormány politikájához. A palesztin terrortól meggyötört lakosságnak szeretné azt az üzenetet sugározni, hogy "nem vagytok egyedül".

Reeve látogatása után olyan sztárok tették tiszteletüket a térségben, mint a filmrendező Quentin Tarantino; Lawrence Bender, producer és Whitney Houston énekesnő is.

Roadshow Izrael

Bender, a Ponyvaregény producere júniusban Izraelben és Egyiptomban "turnézott"; izraeli tisztviselőkkel, a palesztin miniszterelnökkel, Mahmoud Abbas-szal és Mubarak egyiptomi elnökkel is találkozott.

"Azt hiszem, az izraeliek élvezik, hogy hollywoodi hírességekkel találkozhatnak" - vélekedett Bender. "Nyilvánvalóan szenvednek a palesztinok is, de az embereknek meg kell érteniük, hogy Izraelnek is segítségre van szüksége."

Izrael nyilvános támogatása Hollywoodban viszonylag ritka, hiszen a sztárok inkább szemérmesen elhatárolódnak a keleti krízistől. Ennek ellenére Josh Molina, Az elnök emberei (West Wing) című politikai sorozat szereplője szerint a színészeknek beszélniük kéne gondolataikról, arról, hogyan látják a helyzetet. Andrea King, a Szex és New York forgatókönyvírója is egyetért azzal, miszerint az izraeli nép támogatása nem jelenti feltétlenül a kormány döntéseinek támogatását.

Hollywoodban élő izraeli diplomaták elmondták, hogy pénzügyi alapot fognak biztosítani a celebrityk izraeli kiruccanásaihoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!