Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eljárás indul a tehénrongálók és a szervezők ellen is

2006.07.12. 16:04
Szabálysértési eljárást indított az V. kerületi önkormányzat a CowParade szervezői és a jégkrémtehenet megrongálók ellen is, mindketten kárt okoztak ugyanis. A vihart kavart tehénszobor nem kerül vissza a Bazilika elé.

A Cowparade szervezői nem az engedélyezett helyen állították fel tehénszobrukat, ezért indít a szervezők ellen szabálysértési eljárást az ötödik kerületi önkormányzat. Steiner Pál polgármester (MSZP) visszavonta a szervezők közterület-használati engedélyét, ugyanakkor fegyelmi eljárást is indított a kerületi közterület-hasznosítási társulás igazgatójával szemben, mivel az engedélyeztetés előtt nem egyeztettek a Bazilika plébánosával.

A fenékkel a Bazilika felé forduló alkotás ismeretlen megrongálói ellen is eljárás indul, mondta az Indexnek az önkormányzat sajtósa, Prónay-Zakar Gina.

Salamoni döntés

Mint arról beszámoltunk, a Cowparade egyik alkotása ellen a múlt héten szót emelt a Bazilika plébánosa, mivel véleménye szerint a farral a temploma felé forduló szobor tiszteletlen. Ezzel párhuzamosan a szobrot megrongálta és az Erzsébet téri Liberálisok Háza elé vitte egy magát Deminemnek nevező csoport.

A vandálok ellen vélhetően rendőrségi eljárás indul, mivel tízezer forintnál nagyobb érték megrongálásáról van szó.

Bár Steiner Pál a sajtóközlemény szerint továbbra is "kedves nyári gegnek" tartja a tehénparádét, eljárást indít a szervezők ellen is, mivel nem az engedélyezett területre, hanem a Bazilikához közelebb, a díszburkolatra helyezték a szobrot. A polgármester visszavonta a Szent István térre kiadott közterület-használati engedélyt is.

A polgármester és a Szent István bazilika plébánosa négy évvel ezelőtt állapodott meg abban, hogy semmilyen engedélyt nem ad ki az önkormányzat a Szent István térre, mielőtt nem egyeztet a Bazilikával, áll a közleményben. Ezt a megállapodást nem vették figyelembe a Cowparade engedélyeztetése során a közterület-hasznosítási társulásnál, ezért a társulás igazgatója fegyelmit kap.

Nem viszik vissza

Az olvadó jégrémet formázó tehénszobor egyébként nem kerül vissza a Szent István térre, közölték szerdán a Cowparade szervezői. Csikós Gergely főszervező elmondta, hogy "a műalkotásnak semmilyen vallási vagy politikai üzenete nincs", de a kiállítás szervezői, tiszteletben tartva azok érzéseit, akiket a tehén elhelyezése érzékenyen érintett, már múlt hét pénteken úgy döntöttek, hogy elhozzák a két tehénszobrot a Szent István térről, és más helyszínt találnak az alkotásoknak. A rongálás több százezer forintos kárt okozott, a szobor helyreállításán jelenleg is dolgozik a 3 művész, közölte Csikós Gergely. A szervezők feljelentést tesznek a fagyitehén és egy másik megrongált szobor ügyében.

A Cowparade magyar szervezői áprilisban adták be a kérelmet, hogy két alkotást júniusban elhelyezzenek a Szent István téren. Az engedélyt a két szobor elhelyezésére meg is kapták az illetékes V. kerületi közterület-hasznosítási társulástól, és az ebben foglaltak szerint installálták az alkotásokat július 7-én, áll közleményükben, ellentmondva Steiner Pál állításának.

Csikós Gergely, miután megtudta, hogy egyeseket sért a Bazilika előtt lévő szobor és provokációnak tartják, felkereste a Bazilika plébánosát, majd a beszélgetést követően az érvényes engedély ellenére úgy döntött, hogy múlt hét pénteken elszállíttatja a két tehenet. A Cowparade szervezőihez ez idáig nem érkezett hivatalos értesítés a szóban forgó területre szóló engedélyek visszavonásáról.