Eljárás indul a tehénrongálók és a szervezők ellen is

2006.07.12. 16:04
Szabálysértési eljárást indított az V. kerületi önkormányzat a CowParade szervezői és a jégkrémtehenet megrongálók ellen is, mindketten kárt okoztak ugyanis. A vihart kavart tehénszobor nem kerül vissza a Bazilika elé.

A Cowparade szervezői nem az engedélyezett helyen állították fel tehénszobrukat, ezért indít a szervezők ellen szabálysértési eljárást az ötödik kerületi önkormányzat. Steiner Pál polgármester (MSZP) visszavonta a szervezők közterület-használati engedélyét, ugyanakkor fegyelmi eljárást is indított a kerületi közterület-hasznosítási társulás igazgatójával szemben, mivel az engedélyeztetés előtt nem egyeztettek a Bazilika plébánosával.

A fenékkel a Bazilika felé forduló alkotás ismeretlen megrongálói ellen is eljárás indul, mondta az Indexnek az önkormányzat sajtósa, Prónay-Zakar Gina.

Salamoni döntés

Mint arról beszámoltunk, a Cowparade egyik alkotása ellen a múlt héten szót emelt a Bazilika plébánosa, mivel véleménye szerint a farral a temploma felé forduló szobor tiszteletlen. Ezzel párhuzamosan a szobrot megrongálta és az Erzsébet téri Liberálisok Háza elé vitte egy magát Deminemnek nevező csoport.

A vandálok ellen vélhetően rendőrségi eljárás indul, mivel tízezer forintnál nagyobb érték megrongálásáról van szó.

Bár Steiner Pál a sajtóközlemény szerint továbbra is "kedves nyári gegnek" tartja a tehénparádét, eljárást indít a szervezők ellen is, mivel nem az engedélyezett területre, hanem a Bazilikához közelebb, a díszburkolatra helyezték a szobrot. A polgármester visszavonta a Szent István térre kiadott közterület-használati engedélyt is.

A polgármester és a Szent István bazilika plébánosa négy évvel ezelőtt állapodott meg abban, hogy semmilyen engedélyt nem ad ki az önkormányzat a Szent István térre, mielőtt nem egyeztet a Bazilikával, áll a közleményben. Ezt a megállapodást nem vették figyelembe a Cowparade engedélyeztetése során a közterület-hasznosítási társulásnál, ezért a társulás igazgatója fegyelmit kap.

Nem viszik vissza

Az olvadó jégrémet formázó tehénszobor egyébként nem kerül vissza a Szent István térre, közölték szerdán a Cowparade szervezői. Csikós Gergely főszervező elmondta, hogy "a műalkotásnak semmilyen vallási vagy politikai üzenete nincs", de a kiállítás szervezői, tiszteletben tartva azok érzéseit, akiket a tehén elhelyezése érzékenyen érintett, már múlt hét pénteken úgy döntöttek, hogy elhozzák a két tehénszobrot a Szent István térről, és más helyszínt találnak az alkotásoknak. A rongálás több százezer forintos kárt okozott, a szobor helyreállításán jelenleg is dolgozik a 3 művész, közölte Csikós Gergely. A szervezők feljelentést tesznek a fagyitehén és egy másik megrongált szobor ügyében.

A Cowparade magyar szervezői áprilisban adták be a kérelmet, hogy két alkotást júniusban elhelyezzenek a Szent István téren. Az engedélyt a két szobor elhelyezésére meg is kapták az illetékes V. kerületi közterület-hasznosítási társulástól, és az ebben foglaltak szerint installálták az alkotásokat július 7-én, áll közleményükben, ellentmondva Steiner Pál állításának.

Csikós Gergely, miután megtudta, hogy egyeseket sért a Bazilika előtt lévő szobor és provokációnak tartják, felkereste a Bazilika plébánosát, majd a beszélgetést követően az érvényes engedély ellenére úgy döntött, hogy múlt hét pénteken elszállíttatja a két tehenet. A Cowparade szervezőihez ez idáig nem érkezett hivatalos értesítés a szóban forgó területre szóló engedélyek visszavonásáról.