Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikeres volt a vandál tehéncipelő akció

A Cowparade művészeti akció keretében teheneket formázó szobrokat helyeztek el Budapest közterein. A világszerte népszerű, súlytalan turistalátványosságként ismert projekt Magyarországon vallásháborút indított, politikai felhangokat kapott, és szervezett vandalizmushoz vezetett.

Vandalizmusba torkollott az a tiltakozás, amelynek a keddi Magyar Nemzet adott hangot. A Bazilika elé szombaton felállított, olvadó fagylaltot formázó tehénszobrot ugyanis ismeretlenek letörték talapzatáról, lefújták festékkel, majd átvitték a Liberálisok Háza elé.

A fenékkel a Bazilika felé forduló tehénszobor ellen Szabó Géza kanonok tiltakozott a Magyar Nemzetnek, sérelmezve, hogy a kerület nem kérdezte meg őket a szoborral kapcsolatban. Bár a cikk csak kedden jelent meg, ismeretleneket már előző éjjel feltüzelt a kanonok által ismertetett ügy, és reggelre - vélhetően politikai üzenetet megfogalmazva - az SZDSZ Erzsébet téri sátra elé vitték a szobrot.

Az Index riportere a helyszínre kiszállva megállapította, hogy valószínűleg összehangolt akcióról volt szó. A művész ugyanis négy társa segítségével, közel egy órás munkával tudta csak visszacipelni a művet a Bazilika közeli műterembe, és hasonlóan fáradtságos munkára vandálok hirtelen felindulásból nem vállalkoznának. A talapzatra egyébként a szoborrongálók felírták csoportjuk nevét: Deminem csoport.

Keresztény szellemiségű rongálás

Az egyik művész, Magashegyi Balázs az Indexnek elmondta, őket nem kereste meg senki az ügyben, csak a szobor hűlt helyét látva szembesültek a szoborrongálással. "Valószínűleg keresztény szellemiségű emberek tették. Akik a keresztény értékek jegyében letörték a szobrot a talapzatásról, megrongálták, lefestették" - vélte egyik segítője.

A művész az alkotás során egyébként nem tudta, hová kerül majd a szobor, ő eredetileg a Vörösmarty térre szánta azt, és végül a szervezők jelölték ki a Bazilika előtti részt.

Az önkormányzat is csak az általános projektet ismerte, amikor megadta a területfoglalási engedélyt, tudtuk meg a sajtószóvivőtől, Prónay-Zakar Ginától. A művek elhelyezése a szervezők feladata volt.

Olvadás a turistáknak

Csikós Gergely, a Cowparade projektvezetője szerint ők nem látták az olvadófagylalt-tehénben a provokativitást. A szervezők senkiben sem szerettek volna ellenérzéseket kelteni, a pályázatkiírásban szerepelt is, hogy a művek nem lehetnek vallási és egyéb értelemben bántóak, mondta. A szobor praktikus okokból volt így fordítva, ugyanis nyári városi turistalátványosságnak készült (erre utal az olvadó jégkrémes koncepció is), a turisták pedig főleg az utca felől jönnek, tehát a tehén nekik szemben van.

Az eszükbe sem jutott, hogy így a Bazilikának a hátsó felét mutatja, ami a vallásos emberek érzékenységét bánthatja, mondta Csikós. A szervezők az eset után kompromisszumos megoldást keresnek, olyan helyet, ahol az olvadó tehén nem sérti a Bazilikába járók érzéseit, de a turisták találkozhatnak vele.

Csikós végezetül megjegyezte, mű nem bántó szándékkal készült, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a problémára a vandalizmus volt a válasz. (A szombaton felállított szobrot vasárnapra összefirkálták, megrongálták és meg is fordították, sőt a szervezőket egy név nélküli telefonáló megfenyegette, hogy fejszével fogja szétverni a szobrot, ha nem tüntetik el.)

A szombat hajnalban kihelyezett, és hétfő éjjel megrongált szobrot a művész rendbe hozza, és a szervezőkkel egyeztetve rakják majd vissza Budapest egy másik pontjára.

Egy kívánság teljesül

Érdekes vonulata a történetnek, hogy hétfő este a Bazilikából egy hölgy jelent meg a Liberálisok Házánál, azután érdeklődve, hogy nem lehetne-e áttenni inkább ide a tehenet, mondta Papp György, a hely programigazgatója. Megnyugtatta őt, és azt mondta neki, hogy ha mindenki belemegy, áthozhatják ide a szobrot, és egyúttal szólt Csikós Gergelynek, a Cowparade projektvezetőjének, hogy ha bármi probléma lenne, a Liberálisok Háza előtti téren van a tehénnek hely.

A hölgy meghagyta a telefonszámát, így hamar el tudtuk érni. Kiderült, hogy egy hittanár a Bazilika hívei közül, akinek a Liberálisok Háza előtt sétálva jutott eszébe, hogy milyen jó helye lenne a kék környezetben a kék szobornak, és a hirtelen ötlettől vezérelve betért, és megkereste az illetékest. "Viccesen mondtam is Papp úrnak, hogy biztos elkóborolt a tehén" - idézte fel beszélgetésüket Glóner Rózsa, aki, mint elmondta, abban reménykedett, hogy a helynek jobb kapcsolatai vannak a városvezetéssel, és így hátha tudnak segíteni. "Gondoltam rá, hogy itt még legelni is tud, mert van fű" - tette hozzá.

A Bazilika előtt elhelyezett jégkrémtehénről ugyanis úgy vélte, méltatlan az elhelyezése, nem való "szakrális környezetbe", és az, hogy a farát a templom felé fordították, minden bizonnyal egyházellenes provokáció. "Rómában, a Szent Péter téren ez biztosan nem fordulhatna elő - mondta, - nem hiszem, hogy a nem hívők ne tarthatnák tiszteletben a hívők érzéseit. A fiatalokat inkább a szép felé kellene irányítani, meghökkentésből van elég." Glóner Rózsát reggel hívták a Bazilikából, hogy nincs ott a tehén, és arról is csak tőlünk értesült hitetlenkedve, hogy pont arra a helyre vitték, amit ő kinézett neki. "Másnak is lehetnek ilyen ötletei" - mondta, teljesen tanácstalanul abban a kérdésben, ki lehetett a tettes.