Sikeres volt a vandál tehéncipelő akció

A Cowparade művészeti akció keretében teheneket formázó szobrokat helyeztek el Budapest közterein. A világszerte népszerű, súlytalan turistalátványosságként ismert projekt Magyarországon vallásháborút indított, politikai felhangokat kapott, és szervezett vandalizmushoz vezetett.

Vandalizmusba torkollott az a tiltakozás, amelynek a keddi Magyar Nemzet adott hangot. A Bazilika elé szombaton felállított, olvadó fagylaltot formázó tehénszobrot ugyanis ismeretlenek letörték talapzatáról, lefújták festékkel, majd átvitték a Liberálisok Háza elé.

A fenékkel a Bazilika felé forduló tehénszobor ellen Szabó Géza kanonok tiltakozott a Magyar Nemzetnek, sérelmezve, hogy a kerület nem kérdezte meg őket a szoborral kapcsolatban. Bár a cikk csak kedden jelent meg, ismeretleneket már előző éjjel feltüzelt a kanonok által ismertetett ügy, és reggelre - vélhetően politikai üzenetet megfogalmazva - az SZDSZ Erzsébet téri sátra elé vitték a szobrot.

Az Index riportere a helyszínre kiszállva megállapította, hogy valószínűleg összehangolt akcióról volt szó. A művész ugyanis négy társa segítségével, közel egy órás munkával tudta csak visszacipelni a művet a Bazilika közeli műterembe, és hasonlóan fáradtságos munkára vandálok hirtelen felindulásból nem vállalkoznának. A talapzatra egyébként a szoborrongálók felírták csoportjuk nevét: Deminem csoport.

Keresztény szellemiségű rongálás

Az egyik művész, Magashegyi Balázs az Indexnek elmondta, őket nem kereste meg senki az ügyben, csak a szobor hűlt helyét látva szembesültek a szoborrongálással. "Valószínűleg keresztény szellemiségű emberek tették. Akik a keresztény értékek jegyében letörték a szobrot a talapzatásról, megrongálták, lefestették" - vélte egyik segítője.

A művész az alkotás során egyébként nem tudta, hová kerül majd a szobor, ő eredetileg a Vörösmarty térre szánta azt, és végül a szervezők jelölték ki a Bazilika előtti részt.

Az önkormányzat is csak az általános projektet ismerte, amikor megadta a területfoglalási engedélyt, tudtuk meg a sajtószóvivőtől, Prónay-Zakar Ginától. A művek elhelyezése a szervezők feladata volt.

Olvadás a turistáknak

Csikós Gergely, a Cowparade projektvezetője szerint ők nem látták az olvadófagylalt-tehénben a provokativitást. A szervezők senkiben sem szerettek volna ellenérzéseket kelteni, a pályázatkiírásban szerepelt is, hogy a művek nem lehetnek vallási és egyéb értelemben bántóak, mondta. A szobor praktikus okokból volt így fordítva, ugyanis nyári városi turistalátványosságnak készült (erre utal az olvadó jégkrémes koncepció is), a turisták pedig főleg az utca felől jönnek, tehát a tehén nekik szemben van.

Az eszükbe sem jutott, hogy így a Bazilikának a hátsó felét mutatja, ami a vallásos emberek érzékenységét bánthatja, mondta Csikós. A szervezők az eset után kompromisszumos megoldást keresnek, olyan helyet, ahol az olvadó tehén nem sérti a Bazilikába járók érzéseit, de a turisták találkozhatnak vele.

Csikós végezetül megjegyezte, mű nem bántó szándékkal készült, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a problémára a vandalizmus volt a válasz. (A szombaton felállított szobrot vasárnapra összefirkálták, megrongálták és meg is fordították, sőt a szervezőket egy név nélküli telefonáló megfenyegette, hogy fejszével fogja szétverni a szobrot, ha nem tüntetik el.)

A szombat hajnalban kihelyezett, és hétfő éjjel megrongált szobrot a művész rendbe hozza, és a szervezőkkel egyeztetve rakják majd vissza Budapest egy másik pontjára.

Egy kívánság teljesül

Érdekes vonulata a történetnek, hogy hétfő este a Bazilikából egy hölgy jelent meg a Liberálisok Házánál, azután érdeklődve, hogy nem lehetne-e áttenni inkább ide a tehenet, mondta Papp György, a hely programigazgatója. Megnyugtatta őt, és azt mondta neki, hogy ha mindenki belemegy, áthozhatják ide a szobrot, és egyúttal szólt Csikós Gergelynek, a Cowparade projektvezetőjének, hogy ha bármi probléma lenne, a Liberálisok Háza előtti téren van a tehénnek hely.

A hölgy meghagyta a telefonszámát, így hamar el tudtuk érni. Kiderült, hogy egy hittanár a Bazilika hívei közül, akinek a Liberálisok Háza előtt sétálva jutott eszébe, hogy milyen jó helye lenne a kék környezetben a kék szobornak, és a hirtelen ötlettől vezérelve betért, és megkereste az illetékest. "Viccesen mondtam is Papp úrnak, hogy biztos elkóborolt a tehén" - idézte fel beszélgetésüket Glóner Rózsa, aki, mint elmondta, abban reménykedett, hogy a helynek jobb kapcsolatai vannak a városvezetéssel, és így hátha tudnak segíteni. "Gondoltam rá, hogy itt még legelni is tud, mert van fű" - tette hozzá.

A Bazilika előtt elhelyezett jégkrémtehénről ugyanis úgy vélte, méltatlan az elhelyezése, nem való "szakrális környezetbe", és az, hogy a farát a templom felé fordították, minden bizonnyal egyházellenes provokáció. "Rómában, a Szent Péter téren ez biztosan nem fordulhatna elő - mondta, - nem hiszem, hogy a nem hívők ne tarthatnák tiszteletben a hívők érzéseit. A fiatalokat inkább a szép felé kellene irányítani, meghökkentésből van elég." Glóner Rózsát reggel hívták a Bazilikából, hogy nincs ott a tehén, és arról is csak tőlünk értesült hitetlenkedve, hogy pont arra a helyre vitték, amit ő kinézett neki. "Másnak is lehetnek ilyen ötletei" - mondta, teljesen tanácstalanul abban a kérdésben, ki lehetett a tettes.