Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltottak egy palesztin dokumentumfilmet Izraelben

2002.12.12. 10:16
Az izraeli filmfelügyeleti testület betiltott egy dokumentumfilmet, amely az izraeli hadsereg dzseníni menekülttáborban végrehajtott offenzívájáról szól.
A testület indoklása szerint a Dzsenín, Dzsenín című film háborús bűnösöknek tüntette fel a táborba idén áprilisban bevonuló katonákat.

A dokumentumfilm izraeli arab készítője, Mohammed Bakri eltorzítva mutatta be a menekülttáborban történteket, és oly mértékben hat az érzelmekre, hogy ezzel félre vezetheti a közönséget. A film láttán a nézők azt gondolhatják, hogy a katonák rendszeresen és szándékosan követtek el háborús bűnöket a táborban.

Mohammed Bakri a tábor lakóinak szemszögéből mutatta be az eseményeket. Az izraeli offenzíva során a palesztinok közül ötvenen - fegyveresek és polgári személyek -, az izraeli katonák közül huszonhárman vesztették életüket. A rendező közölte, hogy megfellebbezi a legfelsőbb bíróságon a filmet betiltó döntést.

Felháborodottan reagált a filmfelügyeleti testület döntésére az izraeli média is. A Jediót Ahronót című újság szerint a hivatal és a kábeltársaságok, amelyek szintén a film engedélyezése ellen foglaltak állást, úgy vélik, hogy az izraeli nézők teljesen idióták, akik nem tudnak saját véleményt formálni egy filmről.