Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állami támogatás híján idén elmarad az Építészeti Hónap

2008.09.25. 10:45
Ebben az évben nem tudják megrendezni az Építészet Hónapja fesztivált az állami támogatás elmaradása miatt. A beígért, de meg nem érkező minisztériumi források hiánya a rendezvénysorozat mellett a rendező OCTOGON építészeti folyóirat működését is veszélybe sodorta.

Mint a fesztivál igazgatója és az OCTOGON magazin főszerkesztője közleményében fogalmaz: "Már nemcsak a sorrendben hatodik esemény, az Építészet Hónapja 2008 programjairól állapíthatjuk meg, hogy elmaradnak, de gyakorlatilag mind a fesztivál, mind a folyóirat a megszűnés szélére sodródott".

Bojár Iván András tájékoztatása szerint a rendezvénysorozatot 2002-ben indították útjára a színházi hónap, a könyvhét és a filmszemle mintájára. A minden év októberében megrendezett Építészet Hónapja fesztiválon tavaly 170 budapesti és vidéki helyszínen 88 ezer látogatót regisztráltak, ezzel a Velencei Építészeti Biennálé után Európa második legnagyobb építészeti programsorozatának mondhatták magukat.

A fesztivál vezetőjének tájékoztatása szerint azonban a tavalyi rendezvény finanszírozása elmaradt, noha az időközben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz került Építésügyi és Építészeti Főosztály vezetőjétől, Fegyverneky Sándortól többször ígéretet kaptak a támogatásra.

Bojár Iván András hangsúlyozta: a szervezet nagy értékű reklámfelületet kapott az egyhónapos fesztivál során, így nem egyoldalú támogatást vártak volna: "Ötven óriásplakát, száz citylight, egy százezer példányban megjelent programfüzet több oldalas, jelentős felületei tudósítottak a minisztérium főosztályáról".

Az alvállalkozók felé fennálló tartozásokat az OCTOGON folyóiratot kiadó kft. igyekezett rendezni, ez azonban "drámai likviditási hiányhoz" vezetett, és 2008-ban a magazin is csupán kétszer tudott megjelenni. "Ha ma megkapnánk a tavaly egyeztetett összeget, az már nem is lenne elegendő a közben fölhalmozott kifizetési hátralékok fedezetére. Pláne nem egy újabb Építészet Hónapja eseménysorozat megrendezésére".