Állami támogatás híján idén elmarad az Építészeti Hónap

2008.09.25. 10:45
Ebben az évben nem tudják megrendezni az Építészet Hónapja fesztivált az állami támogatás elmaradása miatt. A beígért, de meg nem érkező minisztériumi források hiánya a rendezvénysorozat mellett a rendező OCTOGON építészeti folyóirat működését is veszélybe sodorta.

Mint a fesztivál igazgatója és az OCTOGON magazin főszerkesztője közleményében fogalmaz: "Már nemcsak a sorrendben hatodik esemény, az Építészet Hónapja 2008 programjairól állapíthatjuk meg, hogy elmaradnak, de gyakorlatilag mind a fesztivál, mind a folyóirat a megszűnés szélére sodródott".

Bojár Iván András tájékoztatása szerint a rendezvénysorozatot 2002-ben indították útjára a színházi hónap, a könyvhét és a filmszemle mintájára. A minden év októberében megrendezett Építészet Hónapja fesztiválon tavaly 170 budapesti és vidéki helyszínen 88 ezer látogatót regisztráltak, ezzel a Velencei Építészeti Biennálé után Európa második legnagyobb építészeti programsorozatának mondhatták magukat.

A fesztivál vezetőjének tájékoztatása szerint azonban a tavalyi rendezvény finanszírozása elmaradt, noha az időközben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz került Építésügyi és Építészeti Főosztály vezetőjétől, Fegyverneky Sándortól többször ígéretet kaptak a támogatásra.

Bojár Iván András hangsúlyozta: a szervezet nagy értékű reklámfelületet kapott az egyhónapos fesztivál során, így nem egyoldalú támogatást vártak volna: "Ötven óriásplakát, száz citylight, egy százezer példányban megjelent programfüzet több oldalas, jelentős felületei tudósítottak a minisztérium főosztályáról".

Az alvállalkozók felé fennálló tartozásokat az OCTOGON folyóiratot kiadó kft. igyekezett rendezni, ez azonban "drámai likviditási hiányhoz" vezetett, és 2008-ban a magazin is csupán kétszer tudott megjelenni. "Ha ma megkapnánk a tavaly egyeztetett összeget, az már nem is lenne elegendő a közben fölhalmozott kifizetési hátralékok fedezetére. Pláne nem egy újabb Építészet Hónapja eseménysorozat megrendezésére".