Bezárt az Erkel Színház

2007.07.09. 12:30
A szombaton megtartott búcsúkoncertet követően a hétfői nappal bezárt az Erkel Színház. Vass Lajos, az Operaház főigazgatója a szombati ünnepségen tartott beszédében elmondta, hogy felújítás után, 2011-ben remélhetőleg újra kinyit majd a Köztársaság téri színház, de biztosat nem tudni.

Hétfőn, a színházi évad végével bezárt az Erkel Színház, és szeptemberben nem is nyit ki újra. Az ősszel elvégzett vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy kisebb javításokkal is csak az évad végéig használható az évtizedek óta felújításra szoruló épület. Az Erkel Színház egyre romló technikai feltételeket biztosító épületének felújítása az Operaház tervei között szerepel már több éve, átfogóbb javításokra azonban máig nem került sor. Műszaki okai voltak a 2006/2007-es szezonkezdés egyhónapos csúszásának is.

Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára (és 2006 szeptemberéig az Állami Operaház ügyvezető igazgatója) márciusban megerősítette, hogy a Köztársaság téri épület nem alkalmas arra, hogy a következő évadban is előadásokat tartsanak benne.

Tárgyalási szakasz, nyitás 2011-ben és elméletben

A Népszabadság tudósítása szerint a szombati búcsúünnepségen Vass Lajos hangot adott azon reményének, mely szerint a színház 2011-ben újból kinyithat, de az írás szerint ebben sokan nem bíznak. Egy ideje azt is lehet tudni, hogy az átmeneti időszakban a Thália Színház szolgál majd második játszóhelyként.


1962. szeptember 12. Az Erkel Színház felújított épülete. Az épület korszerűsítését
1961-ben kezdték.

Vass Lajost májusban nevezte ki Hiller István az Operaház főigazgatói posztjára, és az új igazgató tervei között szerepel egyrészt az Erkel magánpénzből történő felújítása, másrészt az Andrássy úti Ybl-palota teljes rekonstrukciója is. Hogy a tervek időben, azaz Vass Lajos 2012-es mandátumának lejárta előtt megvalósulnak-e, az természetesen kormányzati döntésektől is függ, mutatott rá korábbi nyilatkozataiban maga az igazgató is. Várkonyi Judit, az Operaház sajtófelelőse kérdésünkre csupán annyit mondott, hogy már folynak az egyeztetések a gazdasági és az oktatási tárcával, melyek során az összes szóba jöhető konstrukciót számba veszik, ám ezek részletei nem nyilvánosak.

96 év

Az Erkel Színház 1911. december 8-án Népoperaként nyitotta meg kapuit Budapest második dalszínházaként, az akkor még Tisza Kálmán nevét viselő mai Köztársaság téren. Nézőtere eredetileg 3200 fő befogadására volt képes, ám a mai 2400 férőhelyével is Budapest legnagyobb színházának számít. Az épület az évtizedek során művelődési ház, mozi és varieté is volt, sőt még bokszmeccset is rendeztek benne a 30-as években, 1951-ben az Operaház felügyelete alá került, és 1953-ban kapta az Erkel Színház nevet. Ekkortól tölti be az Opera második játszóhelyének szerepét is. 1980-84 között, az Operaház rekonstrukciója alatt a társulat csak itt tarthatott előadásokat. Az Erkel Színház az eltelt évtizedekben számos nagy jelentőségű bemutató és vendégjáték színhelye volt, Bartók Béla, Toscanini és Furtwängler is hangversenyezett itt, de a milánói Scala együttese, a Bécsi Filharmonikusok és a Párizsi Opera Comique társulata is felléptek az Erkelben.