Több százezer eurós támogatás magyar filmeknek

2002.12.05. 16:16
Több magyar produkció, illetve koprodukcióban megvalósuló alkotás nyerte el az európai filmes alap, az Eurimages támogatását.
Az Európa Tanács filmes alapja igazgatótanácsának döntéseiről a Magyar Filmunió tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Böszörményi Zsuzsa, Mélyen őrzött pillanatok című magyar-finn-osztrák koprodukcióban készülő filmje (magyar producer: BGB Film) 200 ezer euró támogatást kapott; Kutjim Kurcentli, El nem küldött levelek című török-magyar közös gyártású filmje (magyar résztvevő a Tivoli Film) 190 ezer euró támogatásban részesült.

Koltai 'Csocsó'-ját Romániában forgalmazzák

Filmforgalmazásra a Best Hollywood a Tanguy című film moziba vitelére 6 ezer eurót kapott, a Mokép szintén 6 ezer eurós támogatásban részesült az Egy fecske... című film forgalmazásához. Az Eurimages az S.C. Interfilm Romania Koltai Róbert Csocsó című filmjéhez adott 5 ezer 580 euró támogatást.

Mozikat is segítenek

A szolnoki Tisza mozi 2003. januárjától évi 14 ezer eurós támogatásban részesül. A jövő év január 1-től még egy magyar mozi kap Eurimages-támogatást; az aspiránsok között a pécsi Uránia mozi és a budapesti Toldi mozi szerepel; a támogatás odaítéléséről - a filmes alap Mozi-bizottsága helyszíni szemléje után - az Europa Cinemas vezetőjével együtt hozzák meg a döntést.

Az Eurimages reformja keretében a jövő év februárjától, egyelőre kísérleti jelleggel, hattagú bizottság választja ki a támogatásra méltó filmterveket, bár a végső döntés továbbra is az igazgatótanács hatásköre.

Magyarország még mindig nem tagja a MEDIA+ programnak

A Magyar Filmunió a tájékoztatóban utalta arra is, hogy 2003. január 1-től a MEDIA+ program tagja Bulgária, a Cseh Köztársaság, Ciprus, Lengyelország és Szlovénia. Szlovákia a helyi MediaDesk megalakítása után, még az év során csatlakozhat a programhoz, Magyarország azonban még mindig nem teljesítette a tagsághoz szükséges feltételeket - jegyzik meg.