Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több százezer eurós támogatás magyar filmeknek

2002.12.05. 16:16
Több magyar produkció, illetve koprodukcióban megvalósuló alkotás nyerte el az európai filmes alap, az Eurimages támogatását.
Az Európa Tanács filmes alapja igazgatótanácsának döntéseiről a Magyar Filmunió tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Böszörményi Zsuzsa, Mélyen őrzött pillanatok című magyar-finn-osztrák koprodukcióban készülő filmje (magyar producer: BGB Film) 200 ezer euró támogatást kapott; Kutjim Kurcentli, El nem küldött levelek című török-magyar közös gyártású filmje (magyar résztvevő a Tivoli Film) 190 ezer euró támogatásban részesült.

Koltai 'Csocsó'-ját Romániában forgalmazzák

Filmforgalmazásra a Best Hollywood a Tanguy című film moziba vitelére 6 ezer eurót kapott, a Mokép szintén 6 ezer eurós támogatásban részesült az Egy fecske... című film forgalmazásához. Az Eurimages az S.C. Interfilm Romania Koltai Róbert Csocsó című filmjéhez adott 5 ezer 580 euró támogatást.

Mozikat is segítenek

A szolnoki Tisza mozi 2003. januárjától évi 14 ezer eurós támogatásban részesül. A jövő év január 1-től még egy magyar mozi kap Eurimages-támogatást; az aspiránsok között a pécsi Uránia mozi és a budapesti Toldi mozi szerepel; a támogatás odaítéléséről - a filmes alap Mozi-bizottsága helyszíni szemléje után - az Europa Cinemas vezetőjével együtt hozzák meg a döntést.

Az Eurimages reformja keretében a jövő év februárjától, egyelőre kísérleti jelleggel, hattagú bizottság választja ki a támogatásra méltó filmterveket, bár a végső döntés továbbra is az igazgatótanács hatásköre.

Magyarország még mindig nem tagja a MEDIA+ programnak

A Magyar Filmunió a tájékoztatóban utalta arra is, hogy 2003. január 1-től a MEDIA+ program tagja Bulgária, a Cseh Köztársaság, Ciprus, Lengyelország és Szlovénia. Szlovákia a helyi MediaDesk megalakítása után, még az év során csatlakozhat a programhoz, Magyarország azonban még mindig nem teljesítette a tagsághoz szükséges feltételeket - jegyzik meg.