Nemzetgyalázó drum and bass

2004.06.08. 17:02
Elmaradhat a Balkán legnagyobb zenei fesztiválja, mivel a kezdés előtt letartóztatták a hivatali visszaéléssel gyanúsított szervezőket. A Sziget kaliberű Exitfest vezetői állítják, a kormány keménykezűségét akarja bizonyítani a választási kampány finisében azzal, hogy fellép a szerb értékek meggyalázói ellen.
Elmaradhat a Balkán legnagyobb zenei fesztiválja, a határhoz közeli Újvidék várában szervezett Exitfest, miután a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte a négy éve futó, elektronikus zenére szakososodott rendezvény főszervezőit. A hivatalos nyilatkozat szerint a szervezők ellen hivatali visszaélés gyanújával indult eljárás. Az Exit állítja, az ügy mögött tisztán politikai érdekek húzódnak, mivel a kormány a közelgő választásokra való tekintettel bizonyítani szeretné, hogy képes határozottan fellépni a szerb nép lelkét megrontó idegen hatások, és a korrupció ellen.

Hirtelen eltüntetendő bizonyítékok

A reformok mellett elkötelezett, a Milosevics-rezsim alatt betiltott B 92 rádió honlapján megszólaló szervezők állítják: a fesztivál ellen már egy éve folyik vizsgálat, így semmi sem indokolja, hogy éppen most, három héttel az esemény kezdete előtt, a választási kampány csúcsán történjenek meg a letartóztatások.

Az Exit sajtósa, Aleksandra Kolar a B 92-nek elmondta: a rendőrség azért döntött a rendezvényt szervező egyesület elnökének fogva tartása mellet, hogy "ne tudja megsemmisíteni a bizonyítékokat". A sajtós ugyanakkor kiemelte, hogy mivel nem volt titok a vizsgálat, az állítólagos bizonyítékok eltüntetésére hónapok álltak a rendelkezésükre.

Az ügy a fesztivál négy szervezőjének, köztük a főszervező Dusan Kovacsevicsnek hétfő reggeli rendőrségi meghallgatásával kezdődött, amikor a hatóságok hivatali visszaéléssel vádolták meg a rendezőket. Az egymásnak ellentmondó hírek miatt egyelőre nem világos, hogy csak az Exit Egyesület elnöki tisztjét is betöltő Kovacsevicset és Bojan Boskovics főszervezőt, vagy mind a négy beidézettet vizsgálati fogságba helyezték.

A szervezők ügyvédje, Vladimir Beljanski szerint nem véletlen, hogy a rendőrség éppen három héttel a fesztivál kezdete előttre időzítette a letartóztatásokat. "Azt hiszem, elsősorban politikai okok állnak a háttérben" - fogalmazott az ügyvéd.

Az Exit leplei

Kostunica Szerbiai Demokratikus Pártjának újvidéki vezetője mindenesetre egy nyilatkozatban örömének adott hangot a letartóztatások miatt. "Személy szerint is örülök, hogy letartóztatták ezt a négy embert, mivel így végre határozottan leszámolhatunk azokkal, akik nagy profitra tettek szert az Exit szervezésének leple alatt" - fogalmazott egy kulturális esemény kapcsán megengedhető érzékletességgel Dejan Mikavics.

A képviselő állította, hogy Újvidéken köztudott volt, milyen üzelmek folynak az Exit leple alatt, és hogy a fesztivál tulajdonképpen a szervezők fejősteheneként működött. Tagadta viszont, hogy az őrizetbe vételnek bármi köze lenne a finisébe érkező kampányhoz.

Kemény kormány, sátánista fiatalok

Hogyan kovácsolható politikai tőke abból, ha a ellehetetlenítik több százezer fiatal kulturális eseményét? - tettük fel immár EU-s ártatlansággal a kérdést az Exit szervezőirodájánál. A sajtós szerint a kormány az idősebb szavazók ízlésvilágának megfelelően azt próbálja bebizonyítani, hogy kemény kézzel irányítja az országot. Fellépésükkel azonban nem csak az országot valóban sújtó korrupciónak üzennek hadat.

Az Exit - ahogy azt közleményben is kifejtette - úgy véli, az ügy hátterében azok állhatnak, akik szerint a fesztivál "narkósok és sátánisták gyülekezte", illetve akik szerint az elektronikus zenei fesztivál "megszentségteleníti a szerb értékrendet".

A fesztivál ezzel szemben Európa-szerte elismert kulturális esemény, melynek megtartását a főszervezők letartóztatása komoly veszélybe sodorta. Ha Kovacsevicsék szerdáig nem nyerik vissza szabadságukat, az idei fesztivált lemondják - áll az egyesület közleményében.

"A kormány fellépését ugyanazok az erők irányítják, amelyek az ország elhagyására késztetik a szerb fiatalokat, amelyek rendre megakadályozzák a reformokat, amely vissza akarja vezetni az országot az elszigeteltségbe" - nyilatkozott az ügyről a szervező.

A letartóztatás estéjén, hétfőn mintegy száz fiatal gyűlt össze Újvidék bírósága előtt, hogy tiltakozzanak a letartóztatások ellen.