Ülésezik a Mafilm elnöksége

2001.04.09. 14:15
Sipos Kornél az 1,8 milliárdos költségvetésű Hídember finanszírozása körül kialakult helyzet miatt mondott le a film produceri állásáról, és elképzelhető, hogy az állami tulajdonban lévő Mafilm Rt. igazgatói székéről is le kell mondania. Erről is dönthetnek a Mafilm-igazgatóság mai ülésén (tagjai: Tóth Erzsébet, Sipos Kornél, Tolmár Tamás, Krasznai János), melyen akár az elnökség felett döntő közgyűlést is összehívhatják.
Sem a Mafilm felügyeleti jogát gyakorló 76 százalékban gyakorló ÁPV Rt., sem a Hídember költségeit 1 millárddal támogató NKÖM nem adott magyarázatot Sipos és az elnökség leváltásának hírével kapcsolatban. Filmes körökben már tudni vélik az új igazgatójelölt személyét is: felmerült Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező, Kálomista Gábor producer, Bereczki Csaba Mokép-igazgató és a miniszterelnök külföldi útjait forgató Káel Csaba neve is. Sipos Kornél - az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - kedden tájékoztatja a nyilvánosságot a személyét érintő kérdésekről.

- A Magyar Filmművészek Szövetsége következő közgyűlésén kiemelt témaként kezeli a Mafilm helyzetét, és egy levelet is írunk az ÁPV Rt-nek és a Mozgókép Alapítványnak, hogy egy egyszeri, közel másfél milliárdos összeggel segítsen a vészhelyzetben lévő hazai filmgyártáson - közölte az Indexszel Szomjas György, a szövetség főtitkára. Szomjas kérdésünkre közölte, hogy a minisztérium még nem válaszolt a múlt héten megírt levelükre, melyben rendkívüli támogatást kérnek, és ígérete ellenére még mindig nem jelölt ki koordinátort az új filmtörvény-tervezet egyeztetésére.