Dániel, Daniella
17 °C
30 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Kormánybiztost kér a filmszakma

2002.10.08. 11:49
A készülő filmtörvény tárcaközi koordinációjára kormánybiztost kér a filmszakma - adta hírül a Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy egyelőre nem dőlt el, a jövő évi költségvetés teljesíti-e a filmesek tízmilliárdos igényét.
A Filmszakmai Kerekasztal még szeptemberben átadta a kulturális tárcának a mozgóképtörvény koncepcióját. Ebben a filmesek kormánybiztos kinevezését kérik, aki ellátná a törvény-előkészítés tárcaközi koordinációját.

Szomjas György rendező, a filmművészszövetség főtitkára a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: számos olyan jogi és pénzügyi szempont merülhet fel, amelyet a filmesek nem ismernek, ezért hasznosnak tartanák, ha pénzügyi szakember lenne a kormánybiztos. Az előző kormányzat szintén miniszteri biztost nevezett ki, de Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára által előterjesztett törvényjavaslatot az akkori vezetés elvetette.

A minisztériumhoz beérkezett levő mostani koncepció több mint 15 milliárdos állami támogatást irányoz elő évente a filmszakmának, ezen belül a Mafilmnél és a mozihálózatban jelentős fejlesztéseket szorgalmaz. A Filmszakmai Kerekasztal ennek az összegnek a hatvan százalékát, mintegy 10 milliárd forintot igényel jövőre, amíg a mozgóképtörvény el nem készül.

A kulturális tárcánál egyelőre nem kívánták latolgatni, a kormány menynyit fog szánni erre 2003-ban.