Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormánybiztost kér a filmszakma

2002.10.08. 11:49
A készülő filmtörvény tárcaközi koordinációjára kormánybiztost kér a filmszakma - adta hírül a Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy egyelőre nem dőlt el, a jövő évi költségvetés teljesíti-e a filmesek tízmilliárdos igényét.
A Filmszakmai Kerekasztal még szeptemberben átadta a kulturális tárcának a mozgóképtörvény koncepcióját. Ebben a filmesek kormánybiztos kinevezését kérik, aki ellátná a törvény-előkészítés tárcaközi koordinációját.

Szomjas György rendező, a filmművészszövetség főtitkára a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: számos olyan jogi és pénzügyi szempont merülhet fel, amelyet a filmesek nem ismernek, ezért hasznosnak tartanák, ha pénzügyi szakember lenne a kormánybiztos. Az előző kormányzat szintén miniszteri biztost nevezett ki, de Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára által előterjesztett törvényjavaslatot az akkori vezetés elvetette.

A minisztériumhoz beérkezett levő mostani koncepció több mint 15 milliárdos állami támogatást irányoz elő évente a filmszakmának, ezen belül a Mafilmnél és a mozihálózatban jelentős fejlesztéseket szorgalmaz. A Filmszakmai Kerekasztal ennek az összegnek a hatvan százalékát, mintegy 10 milliárd forintot igényel jövőre, amíg a mozgóképtörvény el nem készül.

A kulturális tárcánál egyelőre nem kívánták latolgatni, a kormány menynyit fog szánni erre 2003-ban.