Pert nyert Fischer az őt támadó zenészszervezetek ellen

2004.05.18. 13:01
Nem jogerős ítéletében a bíróság arra kötelezte a nyílt levelükkel Fischer Iván karnagyot támadó zenészszervezeteket, hogy honlapjukon, illetve a Zenekar című folyóiratban tegyenek közzé olyan közleményt, ami kimondja, hogy "valótlan tényt állítottak", valamint "véleményüket nem jogszerű formában" adták közre. A bíróság szerint ugyanis a karnagy New York Timesnak adott interjújában nem ócsárolt semmilyen magyar művészt vagy együttest.
Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezető karnagya kedden első fokon pert nyert Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének Elnöksége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete ellen.

Rossz hírt keltett?

A polgári pert azért indította a zeneigazgató, mert 2003 januárjában egy The New York Times-ban megjelent Fischer-interjú után a két szervezet közös nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy "F. I. folyamatosan és módszeresen tör évek óta művésztársai vesztére a magyar zenekarok megszüntetését követelve, azok rossz hírét keltve", illetve, hogy "F. I. a versenytársak és produkcióik előzetes, távollétükben történő ócsárlására használta fel a New York Times nyilvánosságát, Magyarország jó hírnevét veszélyeztető kijelentést tett, ami véleményünk szerint csak a társadalom erkölcsileg legmélyebb szintjén képzelhető el". Mint arról az Index is beszámolt, a nyílt levél szerzői szándékos csúsztatással vádolták Fischert, hozzátéve, hog "F.I. New Yorkban otromba módon kommunistázik egy olyan zenekar vezetőjeként, amely húsz éve aligha jöhetett volna létre az akkori - úgy emlékszünk - kommunista hatalom támogatása nélkül."

Az ominózus interjú (The Sound Of One Brother Conducting) a New York-i napilap 2003. január 12-i, vasárnapi számában jelent meg Anne Midgette tollából, és a Fischer testvérek (Iván és Ádám) portréját rajzolta meg. A magyar zenekarokat is érintő írásban Fischer Iván többek közt a következőket állítja: "Mi még mindig kevesebbet kapunk, mint a kommunista rendszertől örökölt régi intézmények, de ez nem baj. (A New York-iak maguk is megítélhetik a különbségek egy részét február 2-án, amikor Kocsis vezényli az egyik ilyen zenekart, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokat az Avery Fisher Hallban.) A Fesztiválzenekar egy nonprofit alapítványhoz tartozik, ami Kelet-Európában ismeretlen dolog [...]".

Jogsértő nyílt levél

Személyiségi jogainak védelmében Fischer azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsák meg a jogsértést, tiltsák el az alpereseket a további jogsértéstől, illetve közleményben adjanak elégtételt az őt ért sérelmek miatt. Keresetében a nagy vihart kavart nyílt levél aláíróitól a karnagy száz- és kétszázezer forint kártérítést is követelt - tájékoztatta az Indexet Engel Tamás, Fischer Iván ügyvédje.

A bíróság kedden helyt adott a felperesi keresetnek, kimondva hogy a két szervezet jogsértést követett el. Az ítélet szerint az interjúban, amit Fischer Iván adott a New York Timesnak, egyetlen szóval sem említett semmilyen konkrét művészt vagy együttest. Az pedig már korábban kiderült a nyílt levelet követő vitákban, hogy a fentebb dőlttel szedett szövegrészt nem Fischer mondta, hanem az újságíró fűzte afféle kommentárként interjúalanya gondolataihoz.

Elégtételt vehet Fischer

Nem jogerős ítéletében a bíróság arra kötelezte az alpereseket, hogy honlapjukon, illetve a Zenekar című folyóiratban saját költségükön tegyék közzé az ítéletben megfogalmazott, elégtételt adó közleményt, ami kimondja, hogy a pervesztes alperesek "valótlan tényt állítottak", valamint "véleményüket nem jogszerű formában" adták közre Fischert támadó nyílt levelükben. A felperesi keresetnek csupán a kártérítést követelő részét nem találta megalapozottnak a bíróság - tudtuk meg Fischer Iván jogi képviselőjétől.

Az ítéletet két hét múlva kapják kézhez a peres felek, akik csak akkor döntenek az esetleges fellebbezésről. Az ítélet addig nem jogerős.