István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Nem működhet tovább a Gödör Klub?

2005.03.22. 11:50
Az Erzsébet téri létesítmény hamarosan átkerül a kulturális tárca irányítása alól a fővároshoz, és szervezetileg a Petőfi Csarnok alá fog tartozni, ami a kulturális szórakozóhely jelenlegi üzemeltetői szerint azt jelenti, hogy a klub jelenlegi formájában nem működhet tovább. A Gödör Klub működtetői online aláírásgyűjtésbe kezdtek, a főpolgármester-helyettes szerint viszont pont most múlt el a veszély.

A budapesti Erzsébet téren található Gödör Klub jelenlegi működtetői online aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert szerintük az, hogy a létesítmény a kulturális tárca irányítása alól a fővároshoz kerül, és szervezetileg a Petőfi Csarnok alá rendelik, azt jelenti, hogy a klub jelenlegi formájában nem működhet tovább. "2005. március 10-én a Főváros vezetése úgy határozott, hogy a befejezési és hasznosítási pályázat elbírálásáig - kb. 1 évig - a félig kész Kulturális Központot és Parkot a Petőfi Csarnokhoz, mint szabad szellemi és technikai kapacitással rendelkező fővárosi intézményhez csatolja. Ez a döntés azt jelenti, hogy a Gödör Klub az Erzsébet téren nem működhet tovább!" - áll internetes petíciójukban, amit eddig több mint ezren írtak alá.

Lehetne működtetni

Kakuk Judit, a klub egyik alapítója és működtetője az Indexnek elmondta: a klub fennállása óta, két és fél éve ők is azért küzdöttek, hogy a Gödör kerüljön át a fővároshoz. Voltak ugyanis privatizációs elképzelések, de Kakuk Judit szerint a klub annyira központi helyen van, és így annyira fontos kulturális szempontból, hogy vétek lett volna magánkézbe adni. A mostani döntéssel, hogy a klub a fővároshoz kerül, a privatizációról hivatalosan letettek, emlékeztetett Kakuk Judit.

A jelenlegi működtető elsősorban azt kifogásolja, hogy a tárgyalásokba nem vonták be őket, és nem is tájékoztatták őket a fejleményekről, holott öt éve ők dolgozták ki a hely hasznosítási koncepcióját. Kakuk Judit elsősorban attól tart, hogy ha a helyet más intézmény alá rendelik, akkor az - akár az értékes kulturális események rovására - olyan programokat fog oda szervezni, amelyekből a lehető legtöbb bevételt reméli. "Hiszen minden intézmény pénzgondokkal küzd" - tette hozzá. Ezzel szerinte elveszne az, amit két és fél év alatt létrehoztak, tudniillik hogy a hely elismert befogadója lett az élő zenének, kiállításoknak, színházi előadásoknak és összművészeti eseményeknek.

"Az első kérdés az, mi az indoka annak, hogy az Erzsébet tér jövőjéről szóló végleges döntés, illetve a befejezésre vonatkozó pályáztatás lebonyolításáig hátralévő átmeneti időben egy új konstrukciót állítanának fel, és megszüntetnének egy jól működőt. A legfontosabb dolog pedig, hogy milyen döntés születik az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park jövőjéről: megvalósulhat e a keresztfinanszírozással működő, önnfenntartó kulturális modell - amit kicsiben ma is csinálunk - vagy létrehoz a főváros egy újabb, támogatásokból fenntartott helyet. Ez a koncepcionális döntés határozza meg majd a hely jövőjét" - mondta Kakuk Judit.

Nem zár be

Schiffer János főpolgármester-helyettes az Indexnek elmondta: azzal, hogy a Gödör visszakerült a város kezébe, éppen hogy megszűnt a veszély, tudniillik az, hogy privatizálják a létesítményt. "Most már nem kell félteni a helyet a fővárostól" - mondta. A főpolgármester-helyettes közölte: egyelőre csak egy előzetes megállapodás született a minisztérium és a város vezetése között, és csak jövő héten kapnak felhatalmazást a közgyűléstől a minisztériummal való hivatalos megegyezésre.

Schiffer szerint körülbelül két hónap, amíg a főváros megkapja a létesítmény kulcsait, akkor kezdhetnek el a működéssel kapcsolatban gondolkodni. A létesítményt "hosszú távon kulturális célra kell használni" - mondta Schiffer János, hozzátéve, hogy a hely egyelőre a Petőfi Csarnok telephelyeként fog működni, mivel "valami alá oda kellett rendelni".

A főpolgármester-helyettes szerint a jelenlegi üzemeltetők "inkább attól félnek, hogy a továbbiakban nem ők fogják csinálni". Schiffer szerint az, hogy a jelenlegi működtetők maradnak-e, "a következő időszak kérdése", de szerinte az is elképzelhető, hogy velük együttműködve fognak tovább dolgozni. "Mi többet akarunk, nagyobb programkínálatot" - mondta Schiffer János, aki kérdésünkre közölte: a létesítmény az átmeneti időszakban is működni fog, nem zár be.