A CIA megfigyelte Graham Greent

2002.12.03. 15:52
Az amerikai titkosszolgálatok több mint 40 éven át árgus szemmel figyelték a XX. század egyik legnépszerűbb angol regényírójának számító Graham Greene tevékenységét, mivel veszélyesnek tartották a baloldali érzelmű író nyílt Amerika-ellenességét.
Erről tanúskodnak az amerikai hivatalokban őrzött, egykoron szigorúan titkos feljegyzések, amelyekbe a minap betekintést nyerhettek a The Guardian brit napilap újságírói is.

A hidegháború idején az amerikai külpolitika egyik legaktívabb bírálójaként számon tartott Greene szinte miden lépését gondosan követték, leveleit rendszeresen felbontották, elolvasták az FBI és a CIA ügynökei. Feljegyzések sora őrzi találkozóit Fidel Castro kubai, Daniel Ortega nicaraguai, Omar Torrijos panamai vezetővel, ám a titkos információk semmi olyannal nem gazdagították a képet, ami ne lett volna közismert az író nyilvános fellépéseiből.

Fidel Castróval is találkozott

Greene Fidel Castroval először nem sokkal az 1959-es kubai forradalom után találkozott, amikor filmre vitték Havannai emberünk című regényét. Egy 1983-ban sorra került újabb havannai utazása során a kubai vezető Gabriel García Márquez kolumbiai Nobel-díjas regényíróval együtt fogadta az angol írót, és a feljegyzések szerint hajnali öt óráig tartó beszélgetést folytattak.

Barátságban a sandinistákkal

Az angol író barátságban állt a nicaraguai baloldali sandinista vezetés fejével, Daniel Ortegával is. Ortega félresikerült londoni látogatása után, amikor Margaret Thatcher akkori brit miniszterelnök igencsak hűvösen fogadta amerikai szövetségese, Ronald Reagan közép-amerikai politikájának egyik legnagyobb kerékkötőjét, Greene állítólag hevesen bírálta, hogy a brit miniszterelnök teljeséggel semmibe veszi a nicaraguai, latin-amerikai állapotokat.

A találkozó után nem sokkal adott egyik interjúja kapcsán Londonban lévő amerikai diplomaták feljegyezték, hogy az angol író ismételten nem tüntette fel előnyös színben az Egyesült Államok politikáját és akcióit.

A Szovjetuniót is bírálta

Az amerikai külpolitikai ostorozója azonban a Szovjetunió politikájával sem értett egyet. A hatvanas években például megtiltotta, hogy műveit kiadják ott, így tiltakozott az emberi jogok megsértése ellen. 25 éven át egyetlen egyszer sem látogatott el Moszkvába, holott számos meghívást kapott, és csak Mihail Gorbacsov hatalomra kerülése után enyhült meg. 1987-ben Gregory Peck, Kriss Christopherson amerikai filmszínészek és más kulturális személyiségek társaságában részt vett egy nemzetközi béketalálkozón a Szovjetunióban.

A brit hírszerzés ügynöke volt

Az 1991-ben elhunyt angol író, aki a második világháború idején maga is a brit hírszerzés ügynöke volt, és a neves kettős ügynök, Kim Philby irányítása alatt az afrikai Sierra Leonében dolgozott, most ismét az érdeklődés középpontjába került. Londonban a múlt héten bemutatták klasszikus regénye, a Csendes amerikai újabb megfilmesítését az ausztrál Phillip Noyce rendezésében, Michael Caine főszereplésével.