Gyorssegélyt kér a magyar filmszakma

2002.06.18. 21:13
Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere június 25-én fogadja a filmes szakma képviselőit. A miniszter és a filmszakma képviselőinek egyeztetését eredetileg keddre tervezték, a találkozó azonban végül elmaradt.
Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező a jövő heti konzultáció kapcsán az MTI-nek elmondta: ahhoz, hogy új filmek készüljenek, a szakmának gyorssegélyre lenne szüksége. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöki posztjára javasolt szakember jelezte, hogy az anyagi támogatás mellett a filmtörvény mielőbbi elfogadásáról is szeretnének tárgyalni a kulturális tárca vezetőjével.

Az előző miniszter nem tudott segíteni

Grunwalsky Ferenc utalt arra: január 3-án kelt levelükre, amelyben a játékfilmes szakosztály financiális problémáinak rendezését kérték, a két választási forduló között, azaz az előző kormány idején a minisztérium azt válaszolta, hogy nem tud anyagi segítséget nyújtani.

Az MTI információja szerint a filmesek 600-800 millió forintos gyorssegélyért folyamodnak a miniszterhez.

Az MMK ugyanis az idén csak 320 millió forintot fordíthat játékfilmek támogatására, mivel az ez évre szóló 450 millió forintos költségvetésből 130 milliót már tavaly elköltöttek. Az MMK titkárságán az MTI-t kedden úgy tájékoztatták, hogy Grunwalsky Ferenc közalapítványi elnöki jelölését illetően egyetértés látszik kialakulni a közalapítvány alapítói közé tartozó 26 szakmai szervezetben.