Agyonnyomta a kőszobor a magyar grafikust

2006.05.18. 16:54
Halálos baleset érte Gubis Mihály grafikust Németországban, amikor egy kínai szobrásznak segített teherautóra rakni egy kőszobrot. A másfél tonnás, nyolcméteres szobor kibillent egyensúlyából, és rádőlt a művészre.

Halálos balesetet szenvedett Gubis Mihály 58 éves magyar művész Németországban: rádőlt és agyonnyomta őt egy kőszobor, amelyet épp egy kiállításra akart szállítani a baden-württembergi Mundelsheimben.

#alt#
Forrás: x3.hu

A német rendőrség csütörtöki közlése szerint előző nap délután a nyolc méter magas, másfél tonna súlyú szobor akkor dőlt el, amikor Gubis Mihály a mű kínai alkotójának segített volna felrakni egy teherautóra, hogy a Neckarkunst II című kiállításra szállítsák. Gubis Mihály testével megpróbálta megtámasztani a szobrot, de az rádőlt. A tragikus baleset miatt lemondták a kiállítás nyitó ünnepségét.

Gubis Mihály főiskolát nem végzett, de alkotott különböző művésztelepeken, tanárai között volt Fodor József, Hézső Ferenc és Xantus Gyula. Része volt a Békéscsabai Műhely megalapításában. Később a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Galéria tagja lett.

Számos díjat nyert plakátjaival és tervezőgrafikusként, de foglalkozott táj- és földművészettel, installációkkal, plasztikával, és szervezett performanszokat. Expresszív, drámai feszültségekkel teli, egyszerű, de igen változatos, szenvedélyes formavilágot alakított ki.