Jolán
2 °C
4 °C

Harry Potter, a Sátán porontya

2002.01.04. 20:06
A jók szükségszerűen szépek, a rosszak viszont nem, onnan lehet megismerni őket. A Harry Potter-ben sok bizarr lény szerepel, így nyilvánvalóan a Sátán műve. Ne mutassa meg gyermekének!-szól a keresztény gondolatmenet.
Bizony mondom néktek, érdemes odafigyelni a magyar ugar hangjára. Tegnap Alföldünk egyházfői emelkedtek szólásra, és ha már így alakult, kinyilatkoztattak rögtön. Nem, itt most nem a "Hova választ a rendes, magyar keresztyén" című ismeretterjesztő sorozat aktuális fejezetéről, vagy a nemzettestet rágicsáló kaftánosokról van szó. Vallási vezetőink ezúttal kulturális téren raktak rendet fejünkben, nehogy megtévedjünk. Meg aztán itt a kampányidőszak, most kell a véleményeknek hangot adni.

Az utóbbi időben kiadásra került ez a világsiker, a Harry Potter, melyhez persze senkinek nem jutott eszébe egyházi javaslatot, vagy uram bocsá' áldást kérni, de hát ilyen időket élünk. Forgattak aztán Harry Potter-ből filmet is, az amerikaiak, jól tudjuk, milyenek azok, csak filmeznek bele a világba, erkölcs meg nem számít. Az viszont, hogy az utóbbi időben már Harry Potter jelenségről hallani, mégiscsak sok. Ha jelenség, a hívő embernek csak mondania kell valamit. És lőn: a Harry Potter-könyv "olyan okkult, sátáni eredetű gyakorlatokat állít mintaként gyermekek elé, amelyek komoly rombolást tudnak végezni azok személyiségében, és környezetében" tudatták velünk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tanult fők. Az intő szavak nem alaptalanok, hiszen "Harry Potter nyomdokait követő gyermekeknek a környezetükről alkotott felfogását alapvetően eltorzítja ez a fajta mesevilág."

Sátán trükkjei

Aki vette a fáradtságot és megismerkedett a történetekkel, tudja, hogy a Harry Potter-mágia csak a kötelező happy end-ig vezető út eszköze. Az elitélt, sátáni eredetű gyakorlatok (varázspálca, seprűn lovaglás, varázstrükkök) két egyszerű oknál fogva sem alkalmasak az ifjú közönség megrontására. Először, mert, mint -Könyves Kálmán óta e kies tájon is köztudott-, ilyesmik nem léteznek. (Lehet, hogy nem Széchenyivel kellett volna kezdeni a népokítást?) Másodszor pedig azért nem, mert a siker titka e művek esetében is a sekélyesség. A varázslás úgy jelenik meg, hogy az még a videojátékokon nevelkedő nemzedék számára is élvezhető legyen. A mágia nem sötét tanításokban, hanem például boszorkánysöprűn bemutatott üldözési jelenetekben kap szerepet.

Halál Mikkamakkára!

Az Új Ember című katolikus hetilap idevágó cikke azonban nem áll meg a felszínes bírálatnál, feltárja Harry Potter mélyrétegeit is. Vitának ezek után helye nincs. Megtudjuk rögtön, hogy a könyv legtöbb szereplőjének "bizarr megjelenése, ábrázata, szeme van". "A bizarr, az ijesztően meghökkentő" pedig köztudottan "a gonoszlélek megjelenési formái közé tartozik. Ezzel szemben a Szentlélek művei mindig szépek, harmonikusak, rendesek."

Tiszta sor. Amúgy sem egyszerű világunkat csak bonyolítja ez a sok logikázás, érv-ellenérv csata, bizonyítékok után való, időt rabló kutakodás. Mennyivel egyszerűbb lesz a másik szemébe nézve, böcsületes, magyar emberhez méltón megmondani, ki a rendes ember, és kit szállt meg a gonosz. Most már csak azt kell eldönteni, ki néz kinek a szemébe, de az egyháznak erre vonatkozóan szerencsére mindig voltak elképzelései.

További súlyos hiba, hogy "Istenről vagy Jézusról szó sem esik a könyvben". Bizony így van ez. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy rengeteg munkánk lesz az elkövetkezőkben. Az Isten-Jézus duó szerepeltetése nélkül nincs értelme irodalomnak, filmnek. A megtévedt alkotók műveit pedig, helytakarékossági okokból esetleg el lehetne égetni.

Ezek után persze a mágia bűnei közé kell sorolnunk a Rodolfó bűvészdobozok húsz évvel ezelőtti szabad árusítását, melyek egész generációkat tettek sátánistává. Le kell kerülnie a polcokról a Grimm meséknek, Török Sándor gyermekregényeinek, pusztuljon Mikkamakka (mi az, hogy Négyszögletű kerekerdő?!) és ez a Winnettou is csak a nagy Manitou-ról hadovált.

A korhangulat mágiája

Az Új Ember cikke szerint a népmesék maradhatnak. Ott a "rossznak eszköze különbözik a jónak eszközétől", míg "Potter történetében a fekete mágusok ugyanabban az iskolában tanulnak (_) mint a jó mágusok." Most már csak egyet nem értek: egy Biblia című könyvben bizonyos Lucifer kapott közös képzést Isten angyalaival. Vajon ez a könyv is csak összezavarja az ifjú olvasókat? Ugyanebben a műben szögekkel fára erősítik a főszereplőt. Ez mennyivel kevésbé megrázó, mint a seprűn lovaglás?

Jól tudjuk, ez nem logika, hanem évezredes reflexek kérdése. A hívők egy része -a kereszténység nevében-, még mindig kész fellépni az egyéni vélemények, gondolatok vagy eszmék ellen - persze csak ha a korhangulat lehetővé teszi. Hogy az egyház a legszemélyesebb vagy leghülyébb kérdésekben is megmondja nekünk a tutit, nem a vallásról, hanem jelen korunkról árulkodik. Mert "mi is a mágia?"- teszi fel a kérdést az Új Ember írója. "Rövidre zárt úton hatalmat gyakorolni."-adja meg a választ. Erről van itten szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?