A Nemzeti Múzeum arculcsapása és a holokausztkiállítás

2005.07.14. 14:13
Hosszas jogi huzavona után ismét az eredetileg kihozott nyertes lett a Páva utcai kiállítás rendezője. A nyitás akár három hónapot is késhet.
Ismét az első körben kihozott nyertes, a Trifolium Hungary Kft. kapta meg a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának rendezési jogát. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Mafilm Szcenika panaszát, az Indexhez eljuttatott indoklás szerint azért, mert új ajánlatában a módosításra kijelölt elemeknél túl nagyot módosított, és ezzel versenytársa árai alá ment. A Mafilm nem támadja meg a döntést, de nem is kommentál. Egy lapunk birtokába került levél szerint a tendert levezénylő Nemzeti Múzeum meglebegtette, nem viszi tovább az ügyet, ha a KDB nem ismeri el az általa eredetileg megnevezett nyertest.

Nem lehet olcsóbb

A nehezen átlátható ügy a Holokauszt Emlékközpont szellemi alapjait is meghatározó állandó kiállítás körül bonyolódik. A Holokauszt Emlékközpont - a Nemzeti Múzeumhoz tartozó - programirodája pályázatot írt ki a kiállítás kivitelezésére, amelyet első körben a Trifolium Hungary Kft. nyert meg. Az Auschwitz-kiállításáról ismert Rajk László tervével induló Mafilm Szcenika megtámadtaMafilm Szcenika megtámadta a pályázatokat elbíráló bizottság döntését. A KDB kifogásolta, hogy a bíráló bizottság az előírtnál olcsóbb megoldást fogadott el a Trifolium esetében, de erről nem tájékoztatta a másik pályázót. A Mafilm Szcenika ugyanis a kiírásban meghatározott műszaki rendszerrel pályázott, ami miatt 30 millió forinttal lett nagyobb tervük költségvetése.

A KDB első határozata két ponton adott igazat a Mafilmnek, és megsemmisítette az eredményt. Lehetővé vált, hogy a pályázat közönségvezető hangrendszerére, az úgy nevezett "audio guide"-okra vonatkozó részét megváltoztassák. A második körben benyújtott költségvetés a bizottság szerint azonban irreálisan alacsony, így a Mafilm Szcenika pályázatát érvénytelennek tekintették, és megint a Trifoliumot hozták ki győztesnek. A Mafilm ezt követően ismét jogorvoslati kérelemmel élt, amelyet a héten utasított el a KDB.

Arculcsapás

A lapunk birtokába jutott indoklás szerint nem elfogadható, hogy a Mafilm már a másik pályázó ajánlatának ismeretében nevezett meg új hangrendszert. A KDB szerint a pályázónak az eredetileg megajánlott, magas műszaki színvonalú audio guide-dal kellene pályáznia. A határozat egyelőre nem jogerős, így a bizottság nem adhatott hivatalos magyarázatot.

A döntést nem kívánta kommentálni a Mafilm Szcenika vezetője, Gárdonyi László sem, aki elmondta, nem fognak ismét fellebbezni.

Egy lapunk birtokába került levél szerint a Nemzeti Múzeum néhány hete felvetette a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, hogy ha ismét az ő eredeti döntésüket megsemmisítő, "arculcsapást jelentő" határozat születik, úgy a múzeum "valószínűsíthetően felmentést kér az egyébként megtisztelő feladat megvalósítása alól". A levél hátteréről megkérdeztük a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesét, dr. Szikossy Ferencet, aki elmondta, a döntésről a hivatalos értesítéstől számított nyolc nap után fognak nyilatkozatot kiadni, addig nem mondhatnak semmit. A levél visszalépést felvető részletével kapcsolatban megjegyezte, nem tudja, hogy valóban van-e jogi lehetőségük elállni a rendezéstől, véleménye szerint azonban a múzeum meghatározott időre vállalta el a feladatot, aminek elvégzését a sorozatos csúszások akadályozzák. A levél ezen része egyébként azt jegyzi meg, hogy a KDB a döntésüket megsemmisítő határozataival kompetenciájukat vonja kétségbe.

A nyertes cég vezetője, Tóth László lapunknak elmondta, a fellebbezések miatt 110 napot csúsztak, így ősz helyett várhatóan január 20.-30. között nyílik majd azt állandó kiállítás. A döntés azonban a Nemzeti Múzeum kezében van.