Hillary Clinton magyar műkincseket akar visszaszerezni

2008.01.11. 13:32
Az USA elnökségére pályázó Clintonné már másodjára írt levelet Göncz Kingának. Arra kéri, hogy a magyar államtól a jogos örökösökhöz jusson vissza Herczog Mór Lipóttól a nácik által elrabolt műkincsgyűjtemény.

A bírósági ítéletek kimenetelétől függetlenül az elrabolt műkincsek visszaadására kéri a magyar kormánytól az amerikai elnökjelölt, Hillary Clinton. A második erről szóló levelet január nyolcadikán küldte Göncz Kinga külügyminiszternek Hillary Rodham Clinton. A Fővárosi Ítélőtábla döntésétől (elvetette az örökösök kérését) függetlenül szorgalmazza a festmények visszaadását a jogos örökösöknek, Herzog Mór Lipót leszármazottainak.

Közel másfél évtizede kezdődött az egyezkedés, és 10 éve különböző bíróságokon folyik a per a híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót 10 festményéről. Ezeket unokája, Martha Nierenberg követel vissza a Magyar Államtól, konkrétan a Szépművészeti Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Galériától.

A festményeket a II. Világháború során rabolták el a nácik, majd ezt követően kerültek a hazai múzeumok falára, de tulajdonjogot az állam nem szerzett. A Martha Nierenberg által visszakövetelt képek közül eddig – bírósági ítélet alapján – mindössze egy festményt, Munkácsy Mihály Krisztus fehér lepelben című alkotását adták vissza az örökösnek. A többiről, köztük El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásairól, évek óta folyik a vita.

A műkincsperek közül ma egy zárult le. A Fővárosi Ítélőtábla az 1973-as magyar-amerikai vagyon jogi szerződésre hivatkozva utasította el az örökösök keresetét. Az Egyesült Államokban élő Martha Nierenberg jogi képviselői és Hillary Clinton szerint viszont ez a szerződés, ami egyébként Clinton és Göncz Kinga levelezésének is része, nem vonatkozik a műkincsekre. Herzog Mór Lipót örököse az csalódottságának adott hangot, szerinte a magyar igazságszolgáltatás ismételten elmulasztott egy lehetőséget arra, hogy jóvátegyen egy történelmi igazságtalanságot.