Olivér
5 °C
8 °C

Programsorozat a Holokauszt-emléknap alkalmából

2002.04.15. 17:42
A holokauszt áldozatainak emléknapja összekötő kapocs a múlt és a jövő között - jelentette ki Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke hétfőn Budapesten, a Frankel Leó utcai zsinagógában tartott megemlékezésen.
Tordai Péter a holokauszt áldozatainak április 16-i emléknapja alkalmából megnyitotta a "Kötelességünk a múlt tükrében" című háromnapos programsorozatot, amelynek keretében rendhagyó történelemórákra várják a középiskolás csoportokat a budai körzet zsinagógájába. Tordai szerint az oktatási program célja, hogy megismertessék a zsidóság történelmének tragikus szakaszát, de a virágzó zsidó kultúrát is. Mint elmondta, a Frankel Leó utcai zsinagógába hétfőtől összesen tizenhat gimnáziumi csoport látogat el, s vesz részt a túlélők részvételével rendezett rendhagyó történelemórákon.

Demszky: a középiskolákban is megjelent az antiszemitizumus

Demszky Gábor főpolgármester a megemlékezésen elmondta: "A budapestiek elutasítják a szélsőjobboldal és a mérsékelt jobboldal közötti egyre nyíltabb összejátszást és együttműködést". Szerinte ezt a múlt heti választási eredmények újból és fényesen bizonyították. Úgy vélekedett azonban, hogy az antiszemitizmus gyökerét még nem sikerült kitépni Magyarországon.

Demszky Gábor közölte: "az utóbbi évek hallgatólagos kormánysegédlet mellett felerősödő szélsőjobboldali propagandája sajnos újból elültette ennek a gyilkos és öngyilkos kórnak a magvait sok fiatal lélekben". - Az utóbbi napokban pedig már a pártpolitikával együtt a középiskolákban is felbukkantak antiszemita megnyilvánulások - tette hozzá. Véleménye szerint "az egyetlen módszer arra, hogy ellenmérget fecskendezzünk a diákokba az, ha megismerkedhetnek a zsidóság hagyományaival, és azzal, hogy mibe torkollott a múlt században a verbális zsidóellenesség".

Holokauszt-emlékmúzeum
Májusban kezdetét veszi a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény helyszínének kialakítása a főváros IX. kerületében, a Páva utcai használaton kívüli zsinagógában - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) sajtóosztálya. Az NKÖM és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) között 2000 októberében született megállapodás az emlékmúzeum kialakításáról. Az egyezményben az állam vállalta, hogy a holokauszt múzeum létrehozására 900 millió forint ráfordítással felújítja a Páva utcai volt zsinagógát. A kormány márciusban hozott döntést a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány létrehozásáról, amelynek feladata a náci koncentrációs táborokban faji, vallási és politikai okokból elpusztított magyar állampolgárok emlékének megőrzése, és a holokauszttal kapcsolatos dokumentáció gyűjtése.

Borókai: 1998 óta van Holokauszt-emléknap

'Az antiszemita szélsőjobboldali propaganda olyannyira erősödött fel, hogy ma már senki nem lát Budapest utcáin horogkerekes zászlókkal masírozó elemeket, és nem vonulnak fel harcias alakok minden év februárjában a budai Várban, ahogy ez megtörtént a Horn-kormány időszakában' - regált Borókai Gábor szóvivő Demszky Gábor főpolgármester szavaira. Borókai Gábor emlékeztetett arra, hogy a közösség elleni izgatásért elítélt Szabó Albertet és elvbarátait sikerült kiszorítani az országból. A kormányszóvivő hozzátette, hogy 1998 óta lett hivatalos emléknapja - kötelező iskolai megemlékezéssel - a holokauszt áldozatainak, és ebben a kormányzati ciklusban született döntés a holokauszt múzeum létrehozásáról is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?