Björk anyja befejezte az éhségsztrájkot

2002.10.30. 14:44
Hildur Runa Hauksdottir homeopátiás tonik fogyasztásával küzdött a Vatnajokull gleccser fölé, Reydarfjordurba tervezett alumíniumkohók ellen. A világ közvéleménye e-mailben állt ki a karibuk mellett.
Björk amyja, Hildur Runa Hauksdottir húsz nap után befejezte éhségsztrájkját, amelyet az izlandi felföldek megmentéséért kezdett október 7-én.
Hildur Runa Hauksdottir
Az 56 éves Hauksdottir a halételek és moszatkészítmények több hetes visszautasításával arra kívánta rákényszeríteni a pittsburgh-i székhelyű Alcoa nagyvállalatot, hogy hagyjon fel az érintetlen területre tervezett alumínium kohó és vizierőmű megvalósításával.

A környezetvédők szerint a 3 milliárd dolláros beruházás biztosan tönkre teszi a Vatnajokull gleccser feletti vidéket, amelyek kedvelt területei a karibuknak és magának Hauksdottir asszonynak is.

A társaság a 35 négyzetkilométeres területre építendő 11 gáttal biztosítaná a Reydarfjordur melletti alumíniumkohók energiaellátását. Wade Hughes, az Alcoa szóvivője szerint a társaság egészében, és minden tagja egyenként is elkötelezett a megújuló erőforrások mellett, és igen jó eredményeket tudnak felmutatni ezen a téren.

Hauksdottir az Alcoa nyilatkozata ellenére elégedett: "Amerikaiak, európaiak, sőt még távol-keletiek is megkerestek, hogy a segítségüket ajánlják fel. Természetesen megköszöntem a támogatást, és biztattam őket, hogy kísérjék figyelemmel az ügyet.

A karibuk bizonytalanul néznek a jövőbe
De szerintem azért még sok minden mást is kell tennünk ezen felül. Az idő ugyanis rohan."

A kedvenc piros pulóverében demonstráló környezeti harcos 6,3 kilogrammot fogyott a küzdelem során, és csupán izlandi gyógyteák és homeopátiás tonik fogyasztásával élte túl a megpróbáltatásokat. - Ha mindenki ilyen elkötelezetten harcolna a környezetért, vagy például a világbékéért, biztosan sokkal több homeopátiás tonik fogyna a világon - fejtette ki az Index neve elhallgatását kérő munkatársa.