Digitalizálják a kulturális értékeket

2003.07.10. 14:35
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2,1 milliárdjából futja száz magyar film digitalizálására, online színházi videotár kifejlesztésére, és kortárs művészeti alkotások támogatására is.
A kulturális értékek digitalizálásának elősegítése céljából 2,1 milliárd forintos együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) csütörtökön Budapesten.

"A XXI. században az a feladat, hogy könnyebbé tegyük a digitális eszközök, az új technológia, az informatika használatát, az információ áramlását" - fogalmazott Kovács Kálmán informatikai miniszter a megállapodás aláírásakor. Utalt arra, hogy idén Neumann Jánosra, az első számítógép kifejlesztőjére emlékeznek a tudományos világban, és nem túlzás kijelenteni, hogy a Gutenberg-galaxist, a könyvnyomtatás korszakát nemsokára a Neumann-galaxis követi.

2,1 milliárd internetes kultúrára

Kovács Kálmán elmondta, hogy a program elindításához fedezetként szolgáló 2,1 milliárd forint az IHM idei költségvetésében jelenik meg, de a megvalósítás két évre, a jövő és az azt követő évre is áthúzódik.

A megállapodás célja, hogy segítsék az intézményekben lévő kulturális értékek digitalizálását, mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a már digitális formában tárolt értékeket, és egységes rendszert kínáljanak a sokféle webes kulturális tartalomnak. A hosszú távú együttműködéssel megvalósuló program teret ad a kulturális szakemberek informatikai képzéséhez és a kulturális intézmények szélessávú internet-ellátottságának biztosításához is.

Hiller István közölte: a 2,1 milliárd forintból idén 1,5 milliárd forintot osztanak ki. A program keretében 350 millió forintot lehet majd száz magyar film digitalizálására fordítani. Ezek a Nemzeti Audiovizuális Archívumba (NAVA) kerülnek.

Online színházi tár, és nemzeti Digitális adattár

A kulturális miniszter szerint a most elindítandó program újfajta kutatási módokat is lehetővé tesz, ráadásul csökkenheti a vidék és a főváros kultúrája közti szakadékot. A világban működő magyar kulturális intézetek egységesen jelenhetnek meg a világhálón, elkészülhet a fővárosi állatkert gyűjteményének digitális bemutatása, műemléki fotóarchívumot állíthatnak össze.

Az NKÖM és az IHM együttműködésével útjára indított programban elektronikus könyvtári katalógus is helyet kaphat, a Magyar Mozgókép Közalapítvány közreműködésével filmes adatbázist állíthatnak össze, az online színházi videotár újfajta színházi repertoárt alakíthatna ki, de az egykoron felvett rádiós és televíziós műsorok is egységes rendszerbe kerülve őrződhetnének meg - sorolta. A program keretében jön létre a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) - mondta.

Az IHM és az NKÖM a Nemzeti Kulturális Alapprogramon keresztül 100 millió forintos közös pénzalapot hoz létre. Ebből pályázatokat támogatnak, amelyek célja modern informatikai lehetőségeket alkalmazó, új médiához kapcsolódó kortárs művészeti alkotások létrehozása, illetve meglévő kulturális értékek megőrzése, és internetes elérhetőségük biztosítása.