Szilárda
-4 °C
2 °C

A Műcsarnok szabadul, a Nemzeti Színház az államé lesz

2006.07.06. 23:28
A Műcsarnok önálló gazdasági társaságként működhet, miközben a Ludwig múzeum és az Orvostörténeti múzeum egy ernyőszervezet alá kerül a kormány döntése értelmében. A Széchényi könyvtárba két másik könyvtárat is beolvasztanak, de minderről az intézmények vezetői még nem tudnak, és háttéregyeztetések sem folytak. A határidő viszont szoros.

A kormány 50 milliárd forint megtakarítást remél azoktól a lépésektől, amelyek következtében végül 332-vel csökken a szervezetek száma. Igaz, közben új gyűjtőintézményeket hoznak létre, amelyek a "párhuzamos funkciókat" hivatottak kiváltani, összevonva például gazdasági, könyvelési jellegű feladatokat.

Az intézkedések érintik a kulturális szférát is: az intézmények nagyobb szabadságot kapnak, igaz, nagyobb gazdasági áldozatok árán, más intézmények viszont összebútoroznak majd egy közös ernyőszervezet alá, hogy így spóroljanak.

A kormány minderre szűk fél évet adott, a határidő 2007 január elseje.

Múzeumok önállóan és centralizálva

A határozatban nonprofit gazdasági szervezetté alakítják a Műcsarnokot. A tervről az igazgató, Petrányi Zsolt meglepődve értesült, de a tervet nem tartotta feltétlenül elvetendőnek. Hangsúlyozta, hogy véleményt csak annak ismeretében fogalmazhat meg, ha az is kiderül, mennyiben módosul a költségvetési támogatás.

Szerinte gazdasági szervezetként, amikor a bevételek az intézménynél maradnak, és nagyobb szabadsága van a vezetőnek, hatékonyabban működtethető a Műcsarnok. Pertányi kiemelte, hogy ebben a rendszerben rugalmasabban kezelhetőek a személyzeti ügyek is, például könnyebben tudnak meghívni külföldi kurátorokat.

Szó van arról is, hogy az Ernst múzeumot vagy a Műcsarnoknak vagy a helyi önkormányzatnak "adnák át".

A határozat egy még nem definiált, centralizált rendszerbe, a "Gesztor OKM intézményekbe" integrálná a Ludwig múzeumot, az Iparművészeti múzeumot, a Közlekedési múzeumot, a Néprajzi múzeumot, a Műszaki Múzeumot, a Petőfi Irodalmi múzeumot, a Mezőgazdasági múzeumot, a Nemzeti Filmarchivumot és az Orvostörténeti múzeumot. A megkérdezett múzeumigazgatók nem hallottak a tervről. A Ludwig vezetője, Néray Katalin egy közelmúltban zajló Állami Számvevőszék-vizsgálatra emlékezett vissza, amely véleménye szerint ezt a döntést előzhette meg.

Háttéregyeztetések a múzeumok igazgatóival azonban nem folytak.

A fent említetten túl létrehoznak még egy Kulturális Hivatal nevezetű intézményt, amely alá a Magyar Nemzeti Filmirodát és Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH) vonják be.

A Kulturális Háttérintézet alá pedig a Hagyományok Háza, a Magyar Művelődési Intézet és a KÖH kutató részlegei kerülnek a határozat szerint.

Nemzeti Színház az államban

Mivel a Nemzeti Színház Rt. működésének állami támogatását (68%) túlságosan magasnak találta a kormány, azt költségvetési szervvé alakítanák. A logika itt az lehet, hogy a színház felett így közvetlenebb kontrollt gyakorolhat az állam.

Ezzel szemben viszont átadnák a helyi önkormányzatnak a Budapesti Kamaraszínházat, és a Játékszínt.

Igaznak bizonyult a hír, hogy a Széchényi könyvtár is ernyőintézménnyé válik, így az OSZK-ba integrálják az Országos Idegennyelvű Könyvtárat és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumot is.

A Magyar Történelmi filmalapítványt a Magyar Mozgókép Közalapítványba olvasztják. A Hungarofest Kht.-t pedig a Művészetek Palotája Kft. fogja megkapni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!