Mosó Masa összemosodája

2001.02.13. 13:02
Ezt a cikk nem jött volna létre, ha nincs a Köztes átmenetek című drogkiállítás, amelynek más haszna alig van, mint hogy lehet róla írni. Vegyünk egy politikai okokból létrejött törvénykezést, adjuk hozzá a világ összes kábítószerét, mossuk össze az egészet: így kapjuk meg ezt a garantáltan fogyaszthatatlan, ám legális elegyet.
Február 9-én nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban az Ifjúsági és Sport-, az Oktatási, az Egészségügyi és a Szociális és Családügyi Minisztérium által szponzorált Köztes átmenetek című kiállítás. Interminiszteriális prodzsektről van tehát szó, hosszas egyeztetés és kutatás tiltó gyümölcséről. Interaktív kiállítás volna ez, amely szemlélteti a kábítószerek hatását, a drogkarrier állomásait és a vélt teendőket. A jó szándék nem vitatható, amíg a látogató a kiállításvezető leányt hallgatja vagy a szemébe néz, de sajnos maga a tárlat a drogpolitikával kapcsolatos összes rákfenét magában hordozza.

Gulácsy Lajos: Az ópiumszívó álma
Képünk illusztráció, illusztrációnk kép
Az egyik ilyen, hogy a ténybeli állítások és implikációk helyenként önfeledten elrugaszkodnak a valóságtól, mint holmi repülőhalak. Ennek legfeltűnőbb példája a könnyű- és keménydrogok közti különbség elhanyagolása, netán elfelejtése. Itt az utóbbi fedezhető fel: abban a teremben, ahol a különféle kábítószerek hatását festmények szemléltetik, a kannabisz rögtön a heroin és pereputtya mellett foglal helyet. Szó sem esett a két kategóriáról az egész tárlatvezetésen, ami még akkor is beteges agyonhallgatás, ha egyes termékek besorolása nem egyértelmű.

Az sem nevezhető igazmondásnak, ha valaki LSD-elvonási tünetekről beszél. Elég rosszat és ijesztőt lehet felsorolni az LSD-ről, de elvonási tünetei speciel nincsenek, mivel nem okoz fizikai függőséget. (Lásd: Fűnyíró.com) Pszichikai függőséget pedig kialakíthatnak az inka szappanoperák és a Vidámpark is. Ez tehát tévedés, vagy ha valóban szakértőnek tekintjük a szervezőket: hazugság. A tények makacs dolgok, még ha egy kackiás füllentés jobban is mutat ideig-óráig.

Rejtőzködés, titkolózás, kriminalitás - ez a jelszó olvasható az egyik falon. Hollós Ervin kommunista történésznek van egy könyve 1956-ról. Ebben a könyvben azt bizonygatja, hogy az ismertebb felkelők mind bűnözők, mert például közveszélyes munkakerülésért büntetve voltak. Ha kriminalizálok valamit, akkor utána nevetséges ezt azzal indokolni, hogy művelői bűnözők.

Van persze a kiállításnak olyan része, amely informatív, sőt hasznos is lehetne. Így például a segítő szervezetek bemutatása, a szenvedélybetegek önvallomása magában állva tényleg hozzájárulhatna a ,,saját álláspont" kialakításához. Ez a rendezvény deklarált célja is. De ezek egy olyan akadálypályán vannak elrejtve, amely a fenti hamisított tények mellett erősen oktató-nevelő-szájbarágó célzatú; s így hitelüket vesztik. Hamisat és igazat nem azért veszélyes összekeverni, mert esetleg kiderül a turpisság, hanem azért, mert a hamisság megfertőzi az igazat.